Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Konference om retssikkerhed på skatteområdet Selektiv retshåndhævelse indenfor skattestrafferetten v/advokat Michael Amstrup.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Konference om retssikkerhed på skatteområdet Selektiv retshåndhævelse indenfor skattestrafferetten v/advokat Michael Amstrup."— Præsentationens transcript:

1 Konference om retssikkerhed på skatteområdet Selektiv retshåndhævelse indenfor skattestrafferetten v/advokat Michael Amstrup

2 Påstand Eksisterer der er en selektiv retshåndhævelse indenfor skattestrafferetten? Der udskrives samlede skatter og afgifter for ca. kr. 800 mia. om året. Ifølge Rockwool-fondens undersøgelser, snydes der for skatter og afgifter for 20 – 30 mia. om året. Antallet af almindelige ligningsmæssige forhøjelser udgør ca. kr. 10 mia. pr. år Antallet af straffedomme og administrative skatte- og afgiftsstraffesager udgør maksimalt 2000 – 3000 pr. år. Det vil sige en meget lav opklaringsprocent Få bliver opdaget, de fleste slipper fri Selektiv retshåndhævelse indenfor skattestrafferetten er hermed bevist!

3 Skatte- og afgiftskriminalitet Det ligger latent til den menneskelige natur, at søge at nedbringe skattebetalingerne. Normalt helt lovligt, men nogle fristes til at begå kriminalitet. Vi kender det på mange områder: Organiseret erhvervsmæssig kriminalitet Privat rengøringshjælp og ”sorte håndværkere” International skattesnyd med penge på udenlandske konti i skattely lande Erhvervslivet bruger lovlige konstruktioner i skattely lande – se artikel i Berlingske Søndag, den 1. november 2009

4

5 Skatte- og afgiftskriminalitet Erhvervsdrivendes undladelse af indtægtsførelse af indtægter, erhvervsdrivendes interne byttehandler af arbejdsydelser, udnyttelse af frynsegoder mv. Personers undladelse af at selvangive arbejdsindkomster = ”sort arbejde” Ikke-registrerede erhvervsvirksomheder – f.eks. nedrivnings- og rengøringsfirmaer Snyd med moms- og punktafgifter, told o.l. - registreringsafgift af dyre udenlandske biler mv. Organiseret skattekriminalitet, f.eks. selskabstømning, momskaruseller, fiktiv leasing, salg af underskud Bevidste eller ubevidste forglemmelser af enkeltstående indkomster f.eks. honorarer / provisioner, salg af aktier, salg af projektlejlighed, skrot mv. Ikke-oplyste formuer i udlandet – operation credit card

6 Bekæmpelse af skatte- og afgiftskriminalitet Bekæmpelsen foregår på mange måder Skattelovgivning, der opstiller barrierer for skattesnyd i Skattekontrollov, Kildeskattelov, moms og andre afgiftslove Intensivering af skattekontrol Indberetningspligter for arbejdsgivere, banker, realkreditinstitutter og forsikringsselskaber Indberetning af lønninger, aktier og obligationer, fast ejendom osv. Betydelig effektiv skattekontrol i Danmark

7 Bekæmpelse af skatte- og afgiftskriminalitet Det er et bevidst led i SKAT’s strategi, at indsnævre mulighederne for skattesnyd samt intensivere indsatsen overfor forskellige brancher eller fokusere på f.eks. pizzeriaer, kiosker, grønthandlere. Indførelse af fairplay pakker, fairplay kataloger 1, 2 og 3 med voldsom stramning af myndighedernes kontrolbeføjelser. Straffe, der sikrer mod skatte- og afgiftshæleri. Dog stadig ikke privatpersoners modtagelse af ”sorte” varer og tjenesteydelser.

8 Hvordan opstår en skattestraffesag? I grovere sager starter SKAT med at bede politiet om at bistå med skattekontrol, ransagning mv., laver sigtelse efterfulgt af tiltalebegæring og straffesag ved domstolene. Størstedelen af sagerne starter som almindelige skattemæssige forhøjelser af en borgers eller et selskabs selvangivne indkomst. Her begynder den retssikkerhedsmæssige konflikt På den ene side hensynet til en effektiv skatteligning og på den anden side et hensyn til borgernes retssikkerhedsgarantier.

9 Forbud mod selvinkriminering Fremgår af EMRK, art. 6 RPL §§ 171 og 752 Retssikkerhedslovens § 10 – forbud mod selvinkriminering

10 Hvordan opstår en skattestraffesag - fortsat Hvornår skal en person af SKAT gøres opmærksom på, at der muligvis foreligger en strafbar overtrædelse af skatte- og afgiftslovgivningen ? Mistanke opstår under sagsbehandlingen Myndighedernes pligt til at indhente borgerens skriftlige samtykke, hvis mistanke Hvornår orienteres borgeren om, at SKAT mener, at der er en strafbar overtrædelse? Under sagsbehandlingen Ved ”agterskrivelse” Ved ”kendelse” Det er retssikkerhedsmæssigt særdeles betænkeligt, at ligningsmedarbejderen først efter at sagen er afsluttet, skal foretage den indledende visitation, se processuelle regler på SKAT’s område, afsnit R.4.2.

11 Hvordan opstår en skattestraffesag - fortsat Først herefter oversendes sagen til det skattecenter, der har med ansvarssager at gøre – dvs. jurister, der er uddannet indenfor området. Risiko for borgerne Fremgangsmåden indebærer risiko for i høj grad af tilfældighed for borgerne.

12 Den administrative skattesags fremme eller berostillelse Skal en skattestraffesag afgøres før den civile sag? Skatteprocessuelle meddelelser R.4.1.3 giver vejledningen Det er retssikkerhedsmæssigt betænkeligt, at Anklagemyndigheden / politiet ”blander” sig i den administrative skattesags behandling, ved f.eks. Landsskatteretten. Eksempel på, at Anklagemyndigheden ønsker den administrative sag afgjort før man indleder straffesag. Eksempel på, at Anklagemyndigheden anmoder Landsskatteretten om at berosætte sagen for at iværksætte straffeprocessuelle sanktioner i form af editionspålæg af udenlandske banker.

13 Selektiv retshåndhævelse indenfor skattestrafferetten Generelt retssikkerhedsmæssigt problem at skattesnyd har så stort et omfang. Dette medfører selektiv retshåndhævelse af de få, der bliver taget. Konkrete retssikkerhedsmæssige problemer indenfor: Praktisk håndtering af forbud mod selvinkriminering Visitationen af skattestraffesager fra ligningsmyndigheden bør ændres Mangler klare retningslinjer for fremme eller berostillelse af skattesag i forhold til skattestraffesag. Overveje at indføre en central administrativ klageinstans til behandling af administrativt pålagte bødeforlæg.


Download ppt "Konference om retssikkerhed på skatteområdet Selektiv retshåndhævelse indenfor skattestrafferetten v/advokat Michael Amstrup."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google