Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Danfoss ligningen og dilemmakort CO 2 Emissions = GNP/Population Population  Energy/GNP CO 2 /Energy  

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Danfoss ligningen og dilemmakort CO 2 Emissions = GNP/Population Population  Energy/GNP CO 2 /Energy  "— Præsentationens transcript:

1 Danfoss ligningen og dilemmakort CO 2 Emissions = GNP/Population Population  Energy/GNP CO 2 /Energy  

2 November - 2009 | 2 The CO 2 challenge is real CO 2 Emissions = Difficult to influence GNP/PopulationPopulation  Can be influenced Efficient energy consumption Efficient energy generation (renewable energy) Energy/GNPCO 2 /Energy  Oversat: Udledningen af CO 2 er et multiplum af: 1.Størrelsen på verdens befolkning 2.Produktion pr. indbygger (GNP = Gross National Product) 3.Energiforbrug pr. produktionsenhed 4.CO 2 udledning pr. energienhed

3 Danfoss ligningen Indvirkningen på global opvarmning (underforstået CO 2 ) skyldes: 1.Antallet af mennesker der er på Jorden 2.Hvor meget vi mennesker producerer 3.Hvor meget energi produktionen kræver/ forbruger 4.Hvor store mængder drivhusgasser energiforbruget er skyld i Udledningen af CO 2 er et multiplum af: 1.Størrelsen på verdens befolkning 2.Produktion pr. indbygger (GNP = Gross National Product) 3.Energiforbrug pr. produktionsenhed 4.CO 2 udledning pr. energienhed

4 Dilemmakort - befolkning Befolkningstæller: http://www.ibiblio.org/lunarbin/worldpop (kræver Javascript) http://www.ibiblio.org/lunarbin/worldpop I Kina belønner man forældre der kun får ét barn. Hvad tænker du om det? Sygdomme som fx HIV/AIDS er med til at sænke befolkningstallet globalt set. Er det klima-uvenligt at udvikle en vaccine mod HIV? Er det ethvert menneskes ret selv at bestemme hvor mange børn man vil have? Jo mere økonomisk velstillet en befolkning er, jo færre børn får de. Så må vi hurtigt sørge for at alle u-lande bliver udviklet og får mange penge, ikke?

5 Dilemmakort – befolkning 1 I Kina belønner man forældre der kun får ét barn. Hvad synes du om det?

6 Dilemmakort – befolkning 2 Sygdomme som fx HIV/AIDS er med til at sænke befolkningstallet globalt set. Er det så ikke klima-uvenligt at udvikle en vaccine mod HIV?

7 Dilemmakort – befolkning 3 Det er da ethvert menneskes ret selv at bestemme hvor mange børn man vil have, - er det ikke?

8 Dilemmakort – befolkning 4 Jo mere økonomisk velstillet en befolkning er, jo færre børn får de. Så må vi hurtigt sørge for at alle u-lande bliver udviklet og får mange penge, ikke?

9 Dilemmakort – produktion pr. menneske på Jorden Alle u-lande må gerne opnå samme levestandard som i i- landene, bare de ikke ødelægger miljøet på vejen til rigdom Det er i orden at u-landene kommer op på samme levestandard som de rige i-lande, bare i-landene i mellemtiden bliver endnu rigere Selvfølgelig skal du da have den nyeste Smartphone, ikke? Det er altid en god ide at udskifte køleskabe og vaskemaskiner til endnu mere miljøvenlige modeller. Eller hvad? Det er i orden at købe en masse ting og smide dem væk igen, bare man husker at aflevere tingene på en genbrugsstation.

10 Dilemmakort – produktion pr. menneske på Jorden 1 Alle u-lande må gerne opnå samme levestandard som i i-landene, bare de ikke ødelægger miljøet på vejen til rigdom

11 Dilemmakort – produktion pr. menneske på Jorden 2 Det er i orden at u-landene kommer op på samme levestandard som de rige i- lande, bare i-landene i mellemtiden bliver endnu rigere…

12 Dilemmakort – produktion pr. menneske på Jorden 3 Selvfølgelig skal du da have den nyeste Smartphone, ikke?

13 Dilemmakort – produktion pr. menneske på Jorden 4 Det er altid en god ide at udskifte køleskabe og vaskemaskiner til endnu mere miljøvenlige modeller. Eller hvad?...

14 Dilemmakort – produktion pr. menneske på Jorden 5 Det er i orden at købe en masse ting og smide dem væk igen, bare man husker at aflevere tingene på en genbrugsstation.

15 Dilemmakort – energi og produktion Alle store bilfirmaer har hver især udviklet brintbiler gennem de sidste 20-30 år, men tegningerne til dem ligger ofte gemt i en skuffe. Hvorfor laver de ikke bare en masse miljøvenlige biler, når de nu kan? Der er meget vind i Danmark og meget sol i Sahara. Hvorfor er Jyllands vestkyst ikke dækket til med vindmøller og Sahara dækket af solceller? Jeg er ligeglad med, om min banan er blevet sejlet 15.000 km for at jeg kan købe den i december, i stedet for at spise et dansk æble. Hvis jeg skal spise sundt, skal jeg selv bestemme hvad jeg skal spise

16 Dilemmakort – energi og produktion 1 Alle store bilfirmaer har hver især udviklet brintbiler gennem de sidste 20-30 år, men tegningerne til dem ligger ofte gemt i en skuffe. Hvorfor laver de ikke bare en masse miljøvenlige biler, når de nu kan?

17 Dilemmakort – energi og produktion 2 Der er meget vind i Danmark og meget sol i Sahara. Hvorfor er Jyllands vestkyst ikke dækket til med vindmøller og Sahara dækket af solceller?

18 Dilemmakort – energi og produktion 3 Jeg er ligeglad med, om min banan er blevet sejlet 15000 km for at jeg kan købe den i december, i stedet for at spise et dansk æble. Hvis jeg skal spise sundt, skal jeg selv bestemme hvad jeg skal spise

19 Dilemmakort - energioptimering ”Det kan ikke betale sig for mig at give mit hus ekstra isolering. Det er for dyrt at lave og investeringen er for lang tid om at tjene sig ind igen, så jeg skruer op for radiatoren i stedet for”. Hvad mener du om det? Hvordan er dit/dine forældres hus’ ”energitilstand”. Lav, med hjælp fra din lærer, nogle forslag til forbedringer. Kan det betale sig? I EU laver man politikker om alting. Indtil finanskrisen in 2008 var klimaforbedringer det vigtigste. I øjeblikket er det vigtigste at sikre medlemslandendes økonomier og at staterne ikke går fallit. Diskuter, om I synes det er godt at EU prioriterer arbejdspladser og økonomi højere end klimaspørgsmål som fx stigende global temperatur. ”Jeg tager altid opladeren ud af stikkontakten, når jeg er færdig med at oplade min mobil eller computer”. Passer det på dig?

20 Dilemmakort – energioptimering 1 ”Det kan ikke betale sig for mig at give mit hus ekstra isolering. Det er for dyrt at lave og investeringen er for lang tid om at tjene sig ind igen, så jeg skruer op for radiatoren i stedet for”. Hvad mener du om det?

21 Dilemmakort – energioptimering 2 ”Jeg tager altid opladeren ud af stikkontakten, når jeg er færdig med at oplade min mobil eller computer”. Passer det på dig?

22 Dilemmakort – energioptimering 3 I EU laver man politikker om alting. Indtil finanskrisen in 2008 var klimaforbedringer det vigtigste. I øjeblikket er det vigtigste at sikre medlemslandendes økonomier og at staterne ikke går fallit. Diskuter, om I synes det er godt at EU prioriterer arbejdspladser og økonomi højere end klimaspørgsmål som fx stigende global temperatur.

23


Download ppt "Danfoss ligningen og dilemmakort CO 2 Emissions = GNP/Population Population  Energy/GNP CO 2 /Energy  "

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google