Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Historiefortælling - Den fortællende historie i tekst og billeder Udarbejdet af Tanja Maria Andersen It-færdighedsniveau 1 2 3 4 5.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Historiefortælling - Den fortællende historie i tekst og billeder Udarbejdet af Tanja Maria Andersen It-færdighedsniveau 1 2 3 4 5."— Præsentationens transcript:

1 Historiefortælling - Den fortællende historie i tekst og billeder Udarbejdet af Tanja Maria Andersen It-færdighedsniveau 1 2 3 4 5

2 Hvad kan kursisten efter at have arbejdet med modulet? Beherske programmet ”Storyjumper” herunder: Beherske programmet ”Storyjumper” herunder: - Oprette en bog - Lave forside, dedikation og bagside - Udfylde siderne med billeder og tekst. - Uploade billeder fra nettet eller computeren - Redigere tekst og billeder i forhold til størrelse, farve og skrift. - Administrere ”my class”

3 Modulets indhold Præsentation af E-læringsmodulet Præsentation af E-læringsmodulet Overordnede didaktiske tanker Overordnede didaktiske tanker Fælles Mål Fælles Mål Hvad er Storyjumper Hvad er Storyjumper Hvordan bruger man Storyjumper? Hvordan bruger man Storyjumper? Konkret undervisningsforløb Konkret undervisningsforløb Tekniske muligheder Tekniske muligheder Det færdige produkt Det færdige produkt Didaktiske overvejelser Didaktiske overvejelser Rettigheder Rettigheder

4 Præsentation af E-læringsmodulet I faghæftet for historie står der, at ”Den historiske fortælling er af en fagets særlige aktiviteter”. Dette E-læringsmodul vil sikre denne aktivitet. I faghæftet for historie står der, at ”Den historiske fortælling er af en fagets særlige aktiviteter”. Dette E-læringsmodul vil sikre denne aktivitet. I modsætning til en undervisning, hvor eleverne arbejder med en emneopgave, der mundtligt fremlægges, har man her muligheden for at visualisere den historiske fortælling og man undgår samtidigt, at eleverne skal føle det pres, der kan være ved at skulle fremlægge foran klassen. I modsætning til en undervisning, hvor eleverne arbejder med en emneopgave, der mundtligt fremlægges, har man her muligheden for at visualisere den historiske fortælling og man undgår samtidigt, at eleverne skal føle det pres, der kan være ved at skulle fremlægge foran klassen. Sidst men ikke mindst efterlader en elektronisk fortælling mulighederne for, at læreren kan evaluere bedre på det visuelle og skrevne end på det mundtlige og giver samtidigt forældrene en unik mulighed for at få indblik i deres børns færdigheder og kundskaber. Sidst men ikke mindst efterlader en elektronisk fortælling mulighederne for, at læreren kan evaluere bedre på det visuelle og skrevne end på det mundtlige og giver samtidigt forældrene en unik mulighed for at få indblik i deres børns færdigheder og kundskaber.

5 Overordnede didaktiske tanker Emne: Den historiske fortælling. Her eksemplificeret ved ”Christian 4.” Emne: Den historiske fortælling. Her eksemplificeret ved ”Christian 4.” Aktiviteter: Eleverne arbejder med en elektronisk bog, hvor de ud fra tanken om en billedbog udarbejder en historisk fortælling fra et fastsat emne. Aktiviteter: Eleverne arbejder med en elektronisk bog, hvor de ud fra tanken om en billedbog udarbejder en historisk fortælling fra et fastsat emne. Materialer: www.storyjumper.com Materialer: www.storyjumper.com Hvorfor it?: Hvorfor it?: - Eleverne føler sig ofte mere motiveret når arbejdet sker med elektroniske værktøjer. - Eleverne føler sig ofte mere motiveret når arbejdet sker med elektroniske værktøjer. - Der er gode muligheder for formidling uden at eleven skal føle sig blottet eller stå oppe ved tavlen. - Der er gode muligheder for formidling uden at eleven skal føle sig blottet eller stå oppe ved tavlen. - Der stilles krav til faglig læsning, informationssøgning og fortælling. - Der stilles krav til faglig læsning, informationssøgning og fortælling. - Man sikrer kravet om, at eleverne skal formidle historiske begivenheder og personer samtidigt med, at de udvikler deres it- og mediekompetencer - Man sikrer kravet om, at eleverne skal formidle historiske begivenheder og personer samtidigt med, at de udvikler deres it- og mediekompetencer

6 Fælles mål 2009 - historie Anvendelsen af it og medier er også i historieundervisningen et vigtigt fokusområde. Der skal tænkes både på brug af, læring om og læring med it og andre elektroniske medier. Centralt i overvejelserne for anvendelse af it og medier i undervisningen står informationssøgning og -indsamling. Anvendelsen af it og medier er også i historieundervisningen et vigtigt fokusområde. Der skal tænkes både på brug af, læring om og læring med it og andre elektroniske medier. Centralt i overvejelserne for anvendelse af it og medier i undervisningen står informationssøgning og -indsamling.

7 Trinmål Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til… Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til… - Opsøge viden om fortiden i forskellige medier (4. klasse) - Gengive historiske fortællinger fra dansk historie (4. klasse) - Selv formulere historiske fortællinger og selv etablere historiske scenarier på baggrund af erhvervet viden (6. klasse) - Fortælle om kendte danske kvinder og mænd og vurdere, om deres indsats kan spores i dag (6. klasse)

8 Faghæfte 48 – it- og mediekompentencer Med udgangspunkt i elevernes rolle som brugere af it, og set i lyset af udviklingen af web 2.0, inddrages følgende fire temaer i den faglige og tværfaglige undervisning. Med udgangspunkt i elevernes rolle som brugere af it, og set i lyset af udviklingen af web 2.0, inddrages følgende fire temaer i den faglige og tværfaglige undervisning. Informationssøgning og -indsamling Informationssøgning og -indsamling Produktion og formidling Produktion og formidling Analyse Analyse Kommunikation, vidensdeling og samarbejde. Kommunikation, vidensdeling og samarbejde. I dette E-læringsmodul lægges der vægt på informationssøgning og –indsamling samt på produktion og formidling. I dette E-læringsmodul lægges der vægt på informationssøgning og –indsamling samt på produktion og formidling.

9 Hvad er Storyjumper? Storyjumper er en web 2.0. ressource, hvor eleverne kan lave en levende fortælling i tekst og billeder. Storyjumper er en web 2.0. ressource, hvor eleverne kan lave en levende fortælling i tekst og billeder. Det færdige resultat bliver en elektronisk billed-bog, der kan bladres i, som det er kendt fra E-books. Det færdige resultat bliver en elektronisk billed-bog, der kan bladres i, som det er kendt fra E-books. Se evt. vejledningsvideoen på http://www.youtube.com/watch?v=EtSLgYcdfWg (engelsk version) Se evt. vejledningsvideoen på http://www.youtube.com/watch?v=EtSLgYcdfWg (engelsk version) http://www.youtube.com/watch?v=EtSLgYcdfWg

10 Hvordan bruger man storyjumper Opret en konto på www.storyjumper.com – bemærk at du skal oprette dig som lærer, da det giver dig mulighed for at administrere ”My class” (se dias 29) Opret en konto på www.storyjumper.com – bemærk at du skal oprette dig som lærer, da det giver dig mulighed for at administrere ”My class” (se dias 29)www.storyjumper.com Derefter hviler arbejdet på eleverne, som selv laver deres fortælling. Derefter hviler arbejdet på eleverne, som selv laver deres fortælling. Læreren har mulighed for at følge arbejdet elektronisk og dermed løbende vejlede. Læreren har mulighed for at følge arbejdet elektronisk og dermed løbende vejlede.

11 Konkret undervisningsforløb På de følgende dias kan du se, hvordan man skridt for skridt kan lave en historisk fortælling. På de følgende dias kan du se, hvordan man skridt for skridt kan lave en historisk fortælling. Udgangspunktet er et undervisningsforløb på mellemtrinnet under emnet ”Christian 4.” Udgangspunktet er et undervisningsforløb på mellemtrinnet under emnet ”Christian 4.” Der veksles mellem flere forskellige muligheder, der ikke nødvendigvis giver det bedste æstetiske resultat, men som derimod får udfoldet, hvad man kan bruge værktøjet til. Der veksles mellem flere forskellige muligheder, der ikke nødvendigvis giver det bedste æstetiske resultat, men som derimod får udfoldet, hvad man kan bruge værktøjet til.

12 1) Opret ny bog Når du er logget ind, vælg da ”Create” og videre til ”Build a book from scratch” Når du er logget ind, vælg da ”Create” og videre til ”Build a book from scratch” Herefter kommer du ind på den bog, du har at arbejde med Herefter kommer du ind på den bog, du har at arbejde med Skal du senere arbejde med bogen, vælger du i stedet ”my” og derefter ”my books”. Skal du senere arbejde med bogen, vælger du i stedet ”my” og derefter ”my books”.

13 2) Udgangspunktet – en blank bog Her kan man indsætte: - Props - Scenes - Photos - Text Der ligger en del materiale til rådighed, men man har også mulighed for selv at uploade billeder af forskellig art. Der ligger en del materiale til rådighed, men man har også mulighed for selv at uploade billeder af forskellig art.

14 3) Indsæt relevante billeder fra egen computer Vælg ”Photos” Vælg ”Photos” Vælg ”Get Photos” Vælg ”Get Photos” Vælg ”Upload photos from your computer” Vælg ”Upload photos from your computer” Vælg ”browse” Vælg ”browse” Find de billeder, der skal bruges (tryk evt. ”åbn”) Find de billeder, der skal bruges (tryk evt. ”åbn”) Billederne dukker op på siden og du trykker ”done” Billederne dukker op på siden og du trykker ”done” Herefter ligger de i menuen i venstre side som vist på billedet til venstre Herefter ligger de i menuen i venstre side som vist på billedet til venstre

15 4) Lav selv billeder At inddrage elevernes egne produktioner skal ses som en forlængelse af den historiske fortælling, hvor eleven ikke blot viser færdigheder i at formidle historiske fortællinger i ord, men også i andre udtryksformer. At inddrage elevernes egne produktioner skal ses som en forlængelse af den historiske fortælling, hvor eleven ikke blot viser færdigheder i at formidle historiske fortællinger i ord, men også i andre udtryksformer. Eleverne kan selv lave tegninger, som efterfølgende scannes ind. Eleverne kan selv lave tegninger, som efterfølgende scannes ind. Eleverne kan bearbejde eksisterende billeder, så de passer ind i bogen. Eleverne kan bearbejde eksisterende billeder, så de passer ind i bogen. Eleverne kan lave tegninger i ”paint” eller et lignende program. Eleverne kan lave tegninger i ”paint” eller et lignende program.

16 4b) Eleven bearbejder et eksisterende billede Her vist vha. paint. Kan bruges som props og scenes (se ”tekniske muligheder 4a”) Kan bruges som props og scenes (se ”tekniske muligheder 4a”) Åben ”Paint” og indsæt det billede, der skal redigeres. Åben ”Paint” og indsæt det billede, der skal redigeres. Vælg ”marker” og ”kombinationsmarkering”. Vælg ”marker” og ”kombinationsmarkering”. Herefter ”tegner” du en hvid linje rundt om billedet. Herefter ”tegner” du en hvid linje rundt om billedet. Når du er færdig, kopierer du billedet og lægger det ind i et nyt dokument og gemmer det Når du er færdig, kopierer du billedet og lægger det ind i et nyt dokument og gemmer det Herefter uploades det normalt til storyjumper Herefter uploades det normalt til storyjumper Det samme kan gøres med tegninger, som eleverne har lavet i Paint Det samme kan gøres med tegninger, som eleverne har lavet i Paint

17 5a) Forside Forsiden: vælg ”book cover” øverst i menuen. Forsiden: vælg ”book cover” øverst i menuen. Skriv overskrift og forfatterens navn Skriv overskrift og forfatterens navn Man kan vælge forskellige skrifttyper- og farver og ændre baggrundsfarven Man kan vælge forskellige skrifttyper- og farver og ændre baggrundsfarven

18 5b) Forside På linjen øverst på siden ses oversigten med indhold på din historie. På den første og sidste side kan du under ”cover page” vælge det af bogens øvrige billeder, du vil have på for- eller bagsiden. På linjen øverst på siden ses oversigten med indhold på din historie. På den første og sidste side kan du under ”cover page” vælge det af bogens øvrige billeder, du vil have på for- eller bagsiden.

19 6) Lav siderne Ideen er at lave det som en billedbog. Ideen er at lave det som en billedbog. Her er indsat et billede af Christian 4. fra de overførte billeder. Her er indsat et billede af Christian 4. fra de overførte billeder. Dertil skriver eleven selv en tekst. Dertil skriver eleven selv en tekst. Der er muligheder for at ændre på bla. Størrelser, farver mm. Der er muligheder for at ændre på bla. Størrelser, farver mm. Vælg henholdsvis ”Photo” og ”text” for at tilføje disse Vælg henholdsvis ”Photo” og ”text” for at tilføje disse Når man er færdig med arbejdet på en side, skal man klikke på den side man vil have den til at ligge på øverst på siden. Når man er færdig med arbejdet på en side, skal man klikke på den side man vil have den til at ligge på øverst på siden.

20 Tekniske muligheder 1 Når man anvender et billede, bliver man spurgt til, om der er tale om en props eller en scene. Vælg efter behov. Det er ikke muligt at bruge billederne som scene eller props uden denne handling Når man anvender et billede, bliver man spurgt til, om der er tale om en props eller en scene. Vælg efter behov. Det er ikke muligt at bruge billederne som scene eller props uden denne handling

21 Tekniske muligheder 2 Her er vist, hvordan man kan bruge et billede som en scene, og et andet som props og desuden indsætte en talebobbel. Her er vist, hvordan man kan bruge et billede som en scene, og et andet som props og desuden indsætte en talebobbel.

22 Tekniske muligheder 3 Her er vist, hvordan man kan kombinere ens egne billeder med dem der ligger i programmet. Her er vist, hvordan man kan kombinere ens egne billeder med dem der ligger i programmet. Vælg ”scenes” og ”more scenes” og udvælg den du vil bruge Vælg ”scenes” og ”more scenes” og udvælg den du vil bruge

23 Tekniske muligheder 4a Når man har uploadet et billede og gerne vil bruge det, trykker man på ”photos” Når man har uploadet et billede og gerne vil bruge det, trykker man på ”photos” En boks kommer frem og her skal du i første omgang beslutte dig for, om billedet skal bruges som scene eller props. Kun props kan beskæres (se muligheder i 4b) En boks kommer frem og her skal du i første omgang beslutte dig for, om billedet skal bruges som scene eller props. Kun props kan beskæres (se muligheder i 4b) Uanset om du vælger scene eller props kan du ændre på størrelsen, men det er kun gældende for props, at du kan dreje/rotere billedet. Uanset om du vælger scene eller props kan du ændre på størrelsen, men det er kun gældende for props, at du kan dreje/rotere billedet.

24 Tekniske muligheder 4b (props) Face Oval rectangle Star

25 Tekniske muligheder 5 Når du har lagt et billede ind på en side får du en række muligheder: Når du har lagt et billede ind på en side får du en række muligheder: - Sæt billedet i baggrunden - Sæt billedet i forgrunden - Spejlvend billedet - Lav kopier af billedet - Slet billedet Med de 4 gule felter kan du ændre på størrelsen, mens det gule runde felt nederst bruges til at rotere billedet Med de 4 gule felter kan du ændre på størrelsen, mens det gule runde felt nederst bruges til at rotere billedet

26 Tekniske muligheder 6 Storyjumper Classroom Vælg ”my” på forsiden Vælg ”my” på forsiden Vælg ”set up a new class” Vælg ”set up a new class” Udfyld ”class set- up” Udfyld ”class set- up” Vælg det antal elever, der er i klassen Vælg det antal elever, der er i klassen Nu kan du som lærer følge elevernes arbejde Nu kan du som lærer følge elevernes arbejde

27 Når bogen er færdig Husk at trykke ”save” inden du vælger ”exit”. Herefter kommer du til følgende side. For at læse bogen tryk da ”read”. Vil du arbejde videre med bogen, vælg da ”Edit” Husk at trykke ”save” inden du vælger ”exit”. Herefter kommer du til følgende side. For at læse bogen tryk da ”read”. Vil du arbejde videre med bogen, vælg da ”Edit”

28 Se det færdige produkt, der er lavet for at udarbejde dette modul http://www.storyjumper.com/book/index/2789552/Christ ian-4- http://www.storyjumper.com/book/index/2789552/Christ ian-4- http://www.storyjumper.com/book/index/2789552/Christ ian-4- http://www.storyjumper.com/book/index/2789552/Christ ian-4-

29 Didaktiske overvejelser Læreren kan til at begynde med lave en billedmappe til eleverne som de så frit kan hente fra Læreren kan til at begynde med lave en billedmappe til eleverne som de så frit kan hente fra Eleverne laver en disposition til de 16 sider, der er til rådighed, hvor det sikres at de faglige mål nås Eleverne laver en disposition til de 16 sider, der er til rådighed, hvor det sikres at de faglige mål nås

30 Rettigheder - alle billeder er hentet fra wikimedia commons Ung Chr.4 - dias 16,18,19: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kristian_IV_av_Danmark,_malning_av_Pieter_Isaacsz_16 11-1616.jpg by valentinian Ung Chr.4 - dias 16,18,19: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kristian_IV_av_Danmark,_malning_av_Pieter_Isaacsz_16 11-1616.jpg by valentinian http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kristian_IV_av_Danmark,_malning_av_Pieter_Isaacsz_16 11-1616.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kristian_IV_av_Danmark,_malning_av_Pieter_Isaacsz_16 11-1616.jpg Rundetårn – dias 21: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Regensen.jpg by Celsius Rundetårn – dias 21: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Regensen.jpg by Celsiushttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Regensen.jpg Voksen Chr. 4 – (dias 23) http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chr4.jpg#filehistory by Kjetil r Voksen Chr. 4 – (dias 23) http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chr4.jpg#filehistory by Kjetil rhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chr4.jpg#filehistory Gammel Chr. 4 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Christian_4_som_gammel.jpg by Sadhiyama Gammel Chr. 4 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Christian_4_som_gammel.jpg by Sadhiyamahttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Christian_4_som_gammel.jpg Det danske flag http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Denmark.svg by Ahmadi Det danske flag http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Denmark.svg by Ahmadihttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Denmark.svg Det norske flag http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Norway.png#filehistory by SKopp Det norske flag http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Norway.png#filehistory by SKopphttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Norway.png#filehistory Frederik 2: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1581_Lorck_Frederik_2..jpg?uselang=da#filehistory by urbanweller Frederik 2: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1581_Lorck_Frederik_2..jpg?uselang=da#filehistory by urbanweller http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1581_Lorck_Frederik_2..jpg?uselang=da#filehistory Chr.4s krone: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Denmark_crown.jpg by CSvBibra Chr.4s krone: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Denmark_crown.jpg by CSvBibrahttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Denmark_crown.jpg Kroningen: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coronation_of_Christian_IV_in_1596.jpg by Thuresson Kroningen: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coronation_of_Christian_IV_in_1596.jpg by Thuressonhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coronation_of_Christian_IV_in_1596.jpg Monogram: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Royal_Monogram_of_King_Christian_IV_of_Denmark.svg by Glasshouse Monogram: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Royal_Monogram_of_King_Christian_IV_of_Denmark.svg by Glasshouse http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Royal_Monogram_of_King_Christian_IV_of_Denmark.svg


Download ppt "Historiefortælling - Den fortællende historie i tekst og billeder Udarbejdet af Tanja Maria Andersen It-færdighedsniveau 1 2 3 4 5."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google