Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Diabetes Diabetes Mellitus. Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Diabetes Diabetes Mellitus. Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel."— Præsentationens transcript:

1 Diabetes Diabetes Mellitus

2 Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.

3 Behandling Diætetisk – sund kost og motion Hvis stadig problemer med at holde blodsukkeret stabilt, så kan der tages insulin i tablet form.

4 Behandling gennem kosten Retter sig mod: Holde blodsukkeret godt reguleret Normale Fedtkoncentrationer Normal insulinfølsomhed Opnå eller bevar den ønskede vægt. Forebygge/forsinke følgesygdomme til diabetes. 4

5 Principper i kosten Der anbefales et højere indhold af kostfiber på 25-40 g pr. dag, hvilket svarer til 5 g pr. MJ. Hvis 7 MJ (7 x 5) = 35 g kostfibre. Der lægges desuden mere vægt på at følge et regelmæssigt måltidsmønster.

6 Måltidsmønster Det tilrådes at fordele maden jævnt over dagen med 3 hovedmåltider og 2-3 relativt store mellemmåltider. Et sent aftensmåltid tilrådes af og til.

7 Baggrund Maden er med til at forebygge for højt blodsukker efter måltiderne og for lavt blodsukker mellem måltiderne.

8 Diætprincipper omsat til praksis: - Spis mindre fedtstof, både af det synlige og det skjulte - Spis rugbrød, andet groft brød, ris, pasta og kartofler - Spis mange grønsager, gerne flere gange om dagen og helst mindst 300 g grønsager om dagen - Spis magert kød, fjerkræ, æg og indmad - Spis fisk, gerne op til 300 g om ugen - Spis gerne 2-3 stk. frugt om dagen - Drik eller spis ½ l magert mælkeprodukt om dagen - Spar på sukker - Spar på alkohol drik højst 2-3 genstande om dagen - Spis hyppigt og regelmæssigt

9 Hjerte-karsygdomme

10 Risikofaktorer Arv Rygning Stress Fedme Køn Forhøjet blodtryk Forhøjet LDL-kolesterol Mangel på motion

11 Behandling Kostomlægning: Lipidsænkende kost Kolestrolsænkende kost (Fuldkorn) Fedt- og kolesterolmodificeret diæt (spare på disse)

12 Behandling Mere fysisk aktivitet Medicin

13 Diætprincipper Mængden af energi ( overvægt) Mængden af fedt Typen af fedt Mængden af kolesterol Indtagelse af frugt og grønsager Antallet af måltider Alkohol

14 Diætprincipper Mængden af fedt 25- 40 E% Typen af fedt – Max 10E% mættede (animalske) – 5-10 E% polyumættede (heraf mindst 1E% N-3 fedtsyrer) (Olivenolie, fisk, nødder) – Resten skal være monoumættede (nødder, rapsolie, kerner) – Transfedtsyrer (hærdet fedt) bør begrænses til et minimum

15 Diætprincipper Frugt og grønt, 600 g om dagen Kostfibre nedsætter kolesteroltallet (3 g pr. Mj) Minimum 75 g fuldkorn

16 Salt Et højt saltindtag er forbundet med: Forhøjet blodtryk Øget risiko for hjerte-karsygdomme Anbefales reduktion til: 6 g/dag for kvinder 7 g/ dag for mænd

17 FULDKORNS MÆRKET Både diabetes og hjertekar-syge (og alle andre) har godt af at spise meget fuldkorn som en del af en sund kost.

18 www.fuldkorn.dk Vælg fuldkorn først 3.3 Kilde: www.fuldkorn.dk www.fuldkorn.dk & www.noeglehullet.dkwww.noeglehullet.dk skal Hele kornet = fuldkorn kim frøhvide aleuronlag 18

19 www.fuldkorn.dk www.noglehullet.dk Kig efter Fuldkornslogoet og Nøglehulsmærket 3.6 ProduktgruppeFuldkornsindhold* Mel, gryn, ris100 % Brød50 % Knækbrød60 % Morgenmadscerealier60 % Pasta og nudler (uden fyld)60 % ProduktgruppeSukker*Fedt*Kostfibre *Natrium* KartoflerMaks. 1 g (tilsat)--Maks. 0,2 g Brød**Maks. 5 gMaks. 7 gMin. 5 gMaks. 0,2 g Knækbrød og skorper*** Maks. 5 gMaks. 7 gMin. 6 gMaks. 0,2 g Morgenmads- cerealier*** Maks. 13 gMaks. 7 gMin. 6 gMaks. 0,2 g * Indholdet er regnet på produktets tørstof * indholdet er pr. 100 gram af fødevaren. ** skal indeholde mindst 25 % fuldkorn. *** skal indeholde mindst 50 % fuldkorn. 19

20 Sundhedseffekt Flere fibre = Bedre mæthed Bedre fordøjelse Flere vitaminer og mineraler Kostfibre har en kolesterolsænkende effekt.

21 Anbefalingerne 3 g kostfibre/MJ 75 g fuldkorn dagligt. Hvordan får man dem? Fx vejledning til ens kunder – ved at spise dette brød får du 25 g af de 75 g fuldkorn.

22 Vi kigger på de forskellige mel fuldkornstyper


Download ppt "Diabetes Diabetes Mellitus. Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google