Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
Offentliggjort afLudvig Henriksen Redigeret for ca. et år siden
1
Diabetes Diabetes Mellitus
2
Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.
3
Behandling Diætetisk – sund kost og motion Hvis stadig problemer med at holde blodsukkeret stabilt, så kan der tages insulin i tablet form.
4
Behandling gennem kosten Retter sig mod: Holde blodsukkeret godt reguleret Normale Fedtkoncentrationer Normal insulinfølsomhed Opnå eller bevar den ønskede vægt. Forebygge/forsinke følgesygdomme til diabetes. 4
5
Principper i kosten Der anbefales et højere indhold af kostfiber på 25-40 g pr. dag, hvilket svarer til 5 g pr. MJ. Hvis 7 MJ (7 x 5) = 35 g kostfibre. Der lægges desuden mere vægt på at følge et regelmæssigt måltidsmønster.
6
Måltidsmønster Det tilrådes at fordele maden jævnt over dagen med 3 hovedmåltider og 2-3 relativt store mellemmåltider. Et sent aftensmåltid tilrådes af og til.
7
Baggrund Maden er med til at forebygge for højt blodsukker efter måltiderne og for lavt blodsukker mellem måltiderne.
8
Diætprincipper omsat til praksis: - Spis mindre fedtstof, både af det synlige og det skjulte - Spis rugbrød, andet groft brød, ris, pasta og kartofler - Spis mange grønsager, gerne flere gange om dagen og helst mindst 300 g grønsager om dagen - Spis magert kød, fjerkræ, æg og indmad - Spis fisk, gerne op til 300 g om ugen - Spis gerne 2-3 stk. frugt om dagen - Drik eller spis ½ l magert mælkeprodukt om dagen - Spar på sukker - Spar på alkohol drik højst 2-3 genstande om dagen - Spis hyppigt og regelmæssigt
9
Hjerte-karsygdomme
10
Risikofaktorer Arv Rygning Stress Fedme Køn Forhøjet blodtryk Forhøjet LDL-kolesterol Mangel på motion
11
Behandling Kostomlægning: Lipidsænkende kost Kolestrolsænkende kost (Fuldkorn) Fedt- og kolesterolmodificeret diæt (spare på disse)
12
Behandling Mere fysisk aktivitet Medicin
13
Diætprincipper Mængden af energi ( overvægt) Mængden af fedt Typen af fedt Mængden af kolesterol Indtagelse af frugt og grønsager Antallet af måltider Alkohol
14
Diætprincipper Mængden af fedt 25- 40 E% Typen af fedt – Max 10E% mættede (animalske) – 5-10 E% polyumættede (heraf mindst 1E% N-3 fedtsyrer) (Olivenolie, fisk, nødder) – Resten skal være monoumættede (nødder, rapsolie, kerner) – Transfedtsyrer (hærdet fedt) bør begrænses til et minimum
15
Diætprincipper Frugt og grønt, 600 g om dagen Kostfibre nedsætter kolesteroltallet (3 g pr. Mj) Minimum 75 g fuldkorn
16
Salt Et højt saltindtag er forbundet med: Forhøjet blodtryk Øget risiko for hjerte-karsygdomme Anbefales reduktion til: 6 g/dag for kvinder 7 g/ dag for mænd
17
FULDKORNS MÆRKET Både diabetes og hjertekar-syge (og alle andre) har godt af at spise meget fuldkorn som en del af en sund kost.
18
www.fuldkorn.dk Vælg fuldkorn først 3.3 Kilde: www.fuldkorn.dk www.fuldkorn.dk & www.noeglehullet.dkwww.noeglehullet.dk skal Hele kornet = fuldkorn kim frøhvide aleuronlag 18
19
www.fuldkorn.dk www.noglehullet.dk Kig efter Fuldkornslogoet og Nøglehulsmærket 3.6 ProduktgruppeFuldkornsindhold* Mel, gryn, ris100 % Brød50 % Knækbrød60 % Morgenmadscerealier60 % Pasta og nudler (uden fyld)60 % ProduktgruppeSukker*Fedt*Kostfibre *Natrium* KartoflerMaks. 1 g (tilsat)--Maks. 0,2 g Brød**Maks. 5 gMaks. 7 gMin. 5 gMaks. 0,2 g Knækbrød og skorper*** Maks. 5 gMaks. 7 gMin. 6 gMaks. 0,2 g Morgenmads- cerealier*** Maks. 13 gMaks. 7 gMin. 6 gMaks. 0,2 g * Indholdet er regnet på produktets tørstof * indholdet er pr. 100 gram af fødevaren. ** skal indeholde mindst 25 % fuldkorn. *** skal indeholde mindst 50 % fuldkorn. 19
20
Sundhedseffekt Flere fibre = Bedre mæthed Bedre fordøjelse Flere vitaminer og mineraler Kostfibre har en kolesterolsænkende effekt.
21
Anbefalingerne 3 g kostfibre/MJ 75 g fuldkorn dagligt. Hvordan får man dem? Fx vejledning til ens kunder – ved at spise dette brød får du 25 g af de 75 g fuldkorn.
22
Vi kigger på de forskellige mel fuldkornstyper
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.