Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Oplæg til konference om unge og misbrug ved Luise Sønder (UU) og Ane Knudsen (HG) Vingstedcentret d. 14/11 2011.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Oplæg til konference om unge og misbrug ved Luise Sønder (UU) og Ane Knudsen (HG) Vingstedcentret d. 14/11 2011."— Præsentationens transcript:

1 Oplæg til konference om unge og misbrug ved Luise Sønder (UU) og Ane Knudsen (HG) Vingstedcentret d. 14/11 2011

2 Rusmidler og uddannelse kræver åbenhed, samarbejde og handling I Skive har man heller ingen mirakelløsninger, men kommune og uddannelsesaktører tager et fælles ansvar for, at flertallet af unge fastholdes i uddannelse - også unge, som har et problematisk forbrug af rusmidler. Lærere, mentorer og UU-vejledere tør "spørge ind" til emnet, og det giver gode erfaringer. Efter en beskrivelse af samarbejdet og cases fra Skive lægger workshoppen op til en debat og erfaringsudveksling om rusmidler og fastholdelse i uddannelse.

3 Overordnet rusmiddelpolitik på Skive Handelsskoles Grunduddannelse (HG) – konstant under udv. Et (ubehandlet) forbrug/misbrug af stoffer rimer umiddelbart ikke på uddannelse, fordi det indvirker negativt på indlæring, motivation og humør/adfærd Vi udelukker ikke elever med et (evt. tidligere) forbrug/misbrug af stoffer for optagelse på skolen, men vi vil i dialog med den unge – inden skolestart - om dette. Det kan vi selvfølgelig kun gøre, hvis vi har kendskab til dette på forhånd (overlevering eller eleven siger det selv) Tager en elev stoffer på skolen og/eller køber/sælger stoffer på skolens område, ryger vedkommende ud af skolen Har vi en mistanke, tager vi snakken – hver gang!

4 Åbenhed, relationer og tillid er vejen til dialog på Handelsskolens Grunduddannelse i Skive Relativ lille afdeling med knap 200 elever – alle kender alle + vi ser alle elever hver dag! - ”Lille by” Kontaktlærer i alle klasser 1 mentor pr. årgang Klassemøder Overlevering fra UU og Familieafd + folkeskolen mv. Psykologhus Introture og introsamtaler - accept af forskelligheder + rummelighed + anerkendelse Facebook Eleverne passer på hinanden Vi tager snakken hver gang en bekymring melder sig Sommetider er skolen det eneste sted, de har at gå hen for at få hjælp

5 Aktører i ungeindsatsen i Skive UNG UU Skive Skive TSTieren Ungdoms skole Kom mune Skive Gym/HF SSPVUC Prod skole Skive HSSOSU Gade medarb

6 12 år15 år 18 år24 år U D A N E L S E 95 % UTA- Styregruppe Ungeteam Mentor Task force Aftaler Ung-til-ung Folke skole UU Kom- mune Alder Tværs Udd Instit/ Prod. skole Spec.pæd støtte Mentor Tutor Parat UU-kontaktperson på alle ungdomsudd. Mirakelprojektet Psykolog Integrations konsulent Unge- netværk EUD Projekt Fokus 10. ekspres Ondt i livet Flere EGU pladser Job med udd.perspektiv Social mentor 0 ulovligt fravær Mentor til 15-17 årige Mentor 9. kl. Indsats på tværs Lærlinge projekt PH Uddannelses pulje Sundhed Vejleder PH Op gangen Pigegrupper

7 Forudsætninger for det gode samarbejde Man samarbejder bedst med nogle, som man ved, hvordan ser ud! Vi ser hinanden tit – når vi mødes og tager dialogen, opstår der nye samarbejdsrelationer og gode ideer. Nogle vil måske sige, at der er for mange fora, men vi er ikke tilbøjelige til at ændre på dette pt. – vi har behov for at mødes. Samarbejdet opstod i sin tid, fordi nogle brændte for det, og efterhånden brænder flere og flere for det… Vi har omkring 675 unge på en årgang – vi kan fordele dem ud fra, hvad der er bedst for dem, eller vi kan slås om dem. Vi vil hellere samarbejde og sikre den bedste løsning for alle. Undgå kassetænkning.

8 Udfordringer i arbejdet med unge med forbrug/misbrug af stoffer Vi har et godt tag i vores elever i løbet af skoledagen, men når klokken slår 14, kan vi ikke længere guide dem. Hele eftermiddagen og aftenen er de på egen hånd + i de lange skoleferier, og så går det galt. Selvmedicinering pga. psykiske problemer – eleverne kan ikke blive udredt for psykiske sygdom, før de er stoffri, fordi stofferne kan forvirre billedet af evt. psykisk sygdom. Det er en ond spiral. Ofte får de først hjælp, når de bliver tvunget på afvænning fx i forbindelse med et fængselsophold. Eleverne oplever: at der er stoffer overalt hele tiden og at det ikke er farligt, fordi de har styr på det! Det er blevet en måde at tackle/flygte fra problemerne fra Vi er godt klar over, at vi ikke løser ret meget ved at have den holdning/politik, som vi har. Der er tale om damage control. Vi gør, hvad vi kan for at holde stofferne fra døren (og flytte det et andet sted hen!?). Vi ændrer ikke på, at de unge tager stofferne af en årsag.

9 Oplæg til diskussion Spørgsmål til diskussion/debat? 1.Vi symptombehandler i øjeblikket, men hvordan behandler/angriber vi årsagen til problemet med stoffer? 2.Hvad gør vi for at holde de unge væk fra stofferne efter skoletid og i skoleferierne, hvor de er på ”egen” hånd? 3.Hvordan får vi de unge med et forbrug/misbrug af stoffer i tale, og hvordan støtter vi dem på vejen til et liv uden stoffer? 4.Hvorfor har vi flere udsatte unge – bl.a. med misbrugsproblemer – nu end for 10 år siden, hvis det rent faktisk er tilfældet? 5.Er der overhovedet uddannelsesinstitutionernes problem, at der er nogle elever, som har et uhensigtsmæssig forbrug/misbrug af stoffer? 6.Kan du – set fra din arbejdsfunktion/arbejdsområde – se, at der er noget fra ”Skive-modellen”, som du kan tage ”med hjem” og implementere på din arbejdsplads/i dit samarbejde med andre instanser?

10 Gruppeopgave 6 grupper med omkring 4-5 i hver Ca. 15 minutters diskussion i gruppen En talsperson fra gruppen fremlægger gruppens tanker/konklusioner i plenum Kommentarer og spørgsmål fra de andre Fælles afrunding af workshoppen


Download ppt "Oplæg til konference om unge og misbrug ved Luise Sønder (UU) og Ane Knudsen (HG) Vingstedcentret d. 14/11 2011."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google