Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Merudgifter, tabt arbejdsfortjeneste, forsørgelse, støtteordninger, mentorstøtte, bostøtte mv. Tove Kjeldgaard Socialrådgiver.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Merudgifter, tabt arbejdsfortjeneste, forsørgelse, støtteordninger, mentorstøtte, bostøtte mv. Tove Kjeldgaard Socialrådgiver."— Præsentationens transcript:

1 Merudgifter, tabt arbejdsfortjeneste, forsørgelse, støtteordninger, mentorstøtte, bostøtte mv. Tove Kjeldgaard Socialrådgiver

2 Mødet med kommunen/socialrådgiveren: Kommunen er forpligtet til at yde råd og vejledning. Overvej jeres behov – evt. liste med spørgsmål. Ansøgning – ansøgningsskema. Afgørelse – evt. skriftlig. Aktindsigt. Klagemuligheder.

3 Merudgifter § 41. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved forsørgelse i hjemmet af et barn under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Det er en betingelse, at merudgifterne er en konsekvens af den nedsatte funktionsevne og ikke kan dækkes efter andre bestemmelser i denne lov eller anden lovgivning.

4 Hvilke merudgifter kan der ydes hjælp til: Handicaprettede kurser, rejseudgifter mv. Tilskudsberettiget medicin – særlige olier og cremer Briller Udgifter i forbindelse med sygehusophold Befordring Beklædning Aflastning Andre udgifter

5 Hvordan beregnes hjælpen:  Minimumsgrænse: Kr. 4596,- årligt  Beregnes på baggrund af sandsynliggjorte merudgifter de kommende 12 måneder.  Der udbetales som udgangspunkt en månedlig ydelse. (I nogle tilfælde dækkes enkeltudgifter)  Denne afrundes til nærmeste kronebeløb, der er deleligt med 100.  Pr. 1/1 2015 ny beregningsmetode – alle bevillinger omregnes i løbet af 2015.  Opfølgning på bevillingen mindst 1 gang årligt

6 Andre støtteforanstaltninger SL 52: Kontaktperson. Aflastning. Praktisk, pædagogisk støtte i hjemmet. Anbringelse Foranstaltninger efter denne bestemmelse kræver udarbejdelse af en børnefaglig undersøgelse. (udvikling og adfærd, familieforhold, skoleforhold, sundhedsforhold, fritidsforhold og venskaber, andre relevante forhold).

7 Kompensation for tabt arbejdsfortjeneste – servicelovens § 42 § 42. Kommunalbestyrelsen skal yde hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste til personer, der i hjemmet forsørger et barn under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Ydelsen er betinget af, at det er en nødvendig konsekvens af den nedsatte funktionsevne, at barnet passes i hjemmet, og at det er mest hensigtsmæssigt, at det er moderen eller faderen, der passer det.

8 Kompensation for tabt arbejdsfortjeneste – servicelovens § 42 – fortsat: Betingelser: Barnet er under 18 år Barnet bor i hjemmet – dog mulighed for anbragte børn ved hospitalsbesøg Barnet har betydelig og varig funktionsnedsættelse eller indgribende kronisk og langvarig lidelse Nødvendigt at barnet passes i hjemmet af forældre, pga stort plejebehov, konstant opsyn, vågen om natten/afbrudt nattesøvn, ledsagelse til behandling

9 Kompensation for tabt arbejdsfortjeneste – servicelovens § 42 – fortsat: Udgangspunktet er, at erstatning for tabt arbejdsfortjeneste skal kompensere for det indtægtstab forældrene har ved helt eller delvist at opgive arbejdet for at kunne passe barnet. Max beløb er pr. måned: Kr. 28.870,- ved kompensation for 37 timer ugentlig. Fradag for sparede udgifter Konsekvenser ved kompensation for tabt arbejdsfortjeneste – rådgivning ift ex. tilknytning til arb. markedet.

10 Barselslovens § 26 § 26. Forældre med alvorligt syge børn under 18 år har ret til dagpenge fra Udbetaling Danmark, hvis de i forbindelse med barnets sygdom helt eller delvis opgiver lønarbejde eller personligt arbejde i selvstændig virksomhed. Stk. 2. Det er en betingelse, at barnets sygdom skønnes at medføre behov for ophold på hospital eller lignende institution i 12 dage eller mere. Behandling eller pleje i hjemmet kan sidestilles med ophold på hospital, hvis barnets behov i forbindelse med sygdommen taler for det.

11 Barselsloven § 26 fortsat Stk. 3. Kravet i stk. 2 om en sygeperiode på 12 dage eller mere gælder ikke ved hospitalsophold for børn af enlige forsørgere, der har ret til ordinært børnetilskud efter § 2, nr. 1 eller 2, i lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag. Stk. 4. Udbetaling Danmark kan i særlige tilfælde beslutte, at der til barnets forældre kan ydes et højere dagpengebeløb end fastsat i § 35, stk. 1. Stk. 5. Der kan højst ydes dagpenge i medfør af stk. 1 i 52 uger inden for de forudgående 18 kalendermåneder§ 2§ 35

12 Hjælpemidler: Udlån af kugledyne: Patienter, som er indskrevet i psykiatrien, har mulighed for låne/afprøve en kugledyne i en måned. Den sagsansvarlige kontaktes. Såfremt kugledynen har effekt er der mulighed for at søge kommunen om udlån af kugledyne. Hvis et hjælpemiddel til et barn alene skal bruges i forbindelse med undervisning, er det skolen, som skal sørge for anskaffelsen. Dette gælder også, hvis hjælpemidlet skal bruges i hjemmet til f.eks. lektielæsning.

13 Forsørgelse fra 18 år – S.U. Ansøgning om SU via MINSU på SU-styrelsens hjemmeside hvis studerende. Der kan søges om handicaptillæg til SU, hvis man læser på en videregående uddannelse og har en varig psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse ( Eks: skizofreni, affektiv lidelse, svær depression eller angst) : Handicaptillæg ved siden af ordinær SU. Kompenserer for muligheden for studiejob. (2015 takst 8394 kr. mdr.)

14 Forsørgelse fra 18 år – kontanthjælp: Betingelser for at få kontanthjælp : at man har været ude for en social begivenhed, for eksempel sygdom, arbejdsløshed eller samlivsophør at den sociale begivenhed har medført, at pgl. ikke kan forsørge dig selv og sin familie at behovet for forsørgelse ikke kan dækkes af andre ydelser, fx arbejdsløshedsdagpenge, pension, formue mv. Størrelsen af hjælpen afhænger bl.a. af alder, og evt. forsørgelsespligt over for børn.

15 Merudgifter efter SL § 100 Du skal have en varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, og du skal have nødvendige merudgifter i forbindelse med den nedsatte funktionsevne. Med varigt nedsat funktionsevne forstås en langvarig lidelse, hvis konsekvenser for dig er af indgribende karakter i din daglige tilværelse, og som medfører, at der ofte må sættes ind med ikke uvæsentlige hjælpeforanstaltninger. Det er en betingelse, at merudgiften er en konsekvens af din nedsatte funktionsevne og ikke kan dækkes efter anden lovgivning eller andre bestemmelser i denne lov.

16 Sygebehandling AL § 82 Kommunen kan yde hjælp til sygebehandling, medicin, tandbehandling eller lignende, der ikke kan dækkes efter anden lovgivning, hvis ansøgeren ikke har økonomisk mulighed for at betale udgifterne. Der kan kun ydes hjælp, hvis behandlingen er nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet.

17 Specialpædagogisk støtte (SPS-ordning) Studerende med en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse kan gennem studievejleder på uddannelsesstedet søge støttetimer hos Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen til gennemførelse af uddannelsen. Støtten kan bestå i støttetimer, der har til formål at sikre, at den studerende har overblik over studieforløbet, og støttepersontimer der skal støtte den studerende i at indgå i studie- og uddannelsesmiljøet.

18 Mentorstøtte Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats § 31 b. Med henblik på at fremme, at personer kan opnå eller fastholde aktiviteter, tilbud, ordinær uddannelse, ansættelse i fleksjob eller ordinær ansættelse, kan der gives tilbud om mentorstøtte. Stk. 2. Personer, der er omfattet af § 2, og som udskrives fra psykiatrisk indlæggelse, har ret til et tilbud om mentorstøtte i op til 3 måneder forud for udskrivelsen og for en periode på mindst 6 måneder i alt.§ 2

19 Bostøtte SL § 85 Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp, omsorg eller støtte samt optræning og hjælp til udvikling af færdigheder til personer, der har behov herfor på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Bostøtten kan hjælpe med at varetage de almindelige dagligdags funktioner, som blandt andet betaling af regninger, indkøb og rengøring.

20 Botilbud SL § 107 Personer, som på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer har behov for støtte i en midlertidig boform.

21 Tak for opmærksomheden


Download ppt "Merudgifter, tabt arbejdsfortjeneste, forsørgelse, støtteordninger, mentorstøtte, bostøtte mv. Tove Kjeldgaard Socialrådgiver."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google