Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Ny vejleder i Efterskolen Vejlederkonferencen 2013.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Ny vejleder i Efterskolen Vejlederkonferencen 2013."— Præsentationens transcript:

1 Ny vejleder i Efterskolen Vejlederkonferencen 2013

2 Lis Brok-Jørgensen, Vejlederkonsulent Folkeskolelærer - efterskolelærer og vejleder - vejlederkonsulent Skolevejleder fra DPU Fleksibel diplom i Supervision, Uddannelsesvejledning, og ledelse Arbejdsområder: Rådgive og vejlede skolerne i Uddannelsesvejledning. Deltager vejledernetværksmøder. Arrangør af den årlige vejlederkonference. Medarrangør af efter/videreuddannelse af efterskolevejledere. Kontakt til: Alle efterskoler Vejledningskontoret i Undervisningsministeriet UU Danmark (alle UU) UNI-C - Optagelse.dk/ug.dk -uddannelsesguiden Professionshøjskolerne, UC´erne (University College) Videncenter for de frie skoler (NVFS) Videncenter for Uddannelses-, erhvervs og karrierevejledning (VUE) Danmarks pædagogiske universitet (DPU) –forskningsenheden i vejledning Danmarks Vejlederforening, medlem af bestyrelsen siden 2009 Og meget andet…….

3 Hvor kommer idéen om vejledning fra? Svar: Politikerne. Ja, men hvor får de det fra?

4

5 Historik, fra 2004 Folketinget vedtog i 2003 en lov om valg af uddannelses- og erhvervsvejledning. En sektor- og institutionsuafhængig overgangsvejledning. UU og Studievalg www.ug.dk Videncenter for Vejledning Nationalt Dialogforum

6 Efterskolerne og vejledningsreformen Efterskolerne fik en særstatus, da de kan vælge at vejlede egne elever eller vælge at købe ydelsen i det lokale UU-center. Margrethe Vestager sagde nej til at de frie skoler skulle tvinges til at tilbyde vejledning. Efterskoleforeningen havde den modsatte holdning.

7 Efterskoleforeningen -vigtigt at efterskolelever også fik vejledning, og den opgave ville vi gerne påtage os. -derfor konsulent(er) på området

8 Efterskoleforeningen Styrelse Troels Borring Sekretariat Juridisk/økonomiskOplysning Pædagogisk Kommunikation Vejledningskonsulent Vejledningsudvalg. Sparringsgruppe Vejledningsudvalg. Sparringsgruppe Vejlederudvalg - netværk- specialefterskole netværk

9

10 http://www.efterskole.dk/sitecore/content/Efterskoleforeningen/Vejledning/Vejlederhåndbogen.aspx

11

12 Efterskoleforeningens Vejledningssyn

13 Hvad er din udfordring lige nu ?

14 Lad os høre og dele

15 Uddannelse Basis-kursus for efterskolevejledere Diplom uddannelse Master

16 Hvorfor skal efterskolen have vejledning som tilbud ? -og hvor er vejlederen i det?

17

18 Mål for vejledning § 1. Vejledningen efter denne lov skal bidrage til, at valg af uddannelse og erhverv bliver til størst mulig gavn for den enkelte og for samfundet, herunder at alle unge gennemfører en erhvervskompetencegivende uddannelse. Stk. 2. Vejledningen skal i særlig grad målrettes unge, som uden en særlig vejledningsindsats har eller vil få vanskeligheder ved at vælge, påbegynde eller gennemføre en uddannelse eller vælge et erhverv. Stk. 3. Vejledningen skal inddrage såvel den enkeltes interesser og personlige forudsætninger, herunder uformelle kompetencer og hidtidige uddannelses- og beskæftigelsesforløb, som det forventede behov for uddannet arbejdskraft og selvstændige erhvervsdrivende. Stk. 4. Vejledningen skal bidrage til, at frafald fra og omvalg i uddannelserne begrænses mest muligt, og at den enkelte elev eller studerende fuldfører den valgte uddannelse med størst muligt fagligt og personligt udbytte. Stk. 5. Vejledningen skal endvidere bidrage til, at den enkelte selv kan søge og anvende informationer, herunder it-baserede informations- og vejledningstilbud, om uddannelse, uddannelsesinstitutioner og fremtidig beskæftigelse. Stk. 6. Vejledningen skal gives således, at der for den enkelte sikres sammenhæng og progression i vejledningsindsatsen. § 2. Vejledningen efter denne lov skal være uafhængig af sektor- og institutionsinteresser. Stk. 2. Vejledningen skal varetages af personer, der har en uddannelses- og erhvervsvejlederuddannelse, som er godkendt af Undervisningsministeriet, eller som kan dokumentere et tilsvarende vejledningsfagligt kompetenceniveau.

19 Gymnastikefterskolen Stevns Værdigrundlag Skolen skal danne bro mellem elevernes grundskole og ungdom/voksen tilværelsen. Vi tager afsæt i den grundtvigianske skoletradition, og vores skole danner ramme for fællesskab og personlig udvikling. Efterskolelivet bygger på tillid, ansvar og aktiv deltagelse/engagement i hverdagen og i mødet med hinanden. Skolen fungerer i nær kontakt med elevernes forældre og det omgivende samfund.

20 … en god bog…..at anskaffe sig

21 Vi kan give Særligt vejledningsrum, 24/7 Vejledningen/vejlederne en del af hverdagen Personlig og nærværende vejledning – helhedsorienteret Vejlederen har en hurtig og daglig kontakt med faglærerne Ikke nødvendigvis styret af en kontortid Vejlederen og eleven kender hinanden fra andre situationer end vejledningen

22 HVORDAN gør vi det? ?

23 Integreret og stabil vejledning Differentiere vejledningen Årsplan/indholdsplan

24 Indholdsplan for vejledning Beskrivelse af Hvem der står for vejledningen Hvordan er den organiseret Praktisk tilrettelæggelse Strategi for vejledningsindsatsen mm Hvordan der arbejdes med uddannelsesplan Vejledning om undervisningsplaner for frie kostskoler §7, stk. 1 og 2 Skal, ved Lov, stå på efterskolernes hjemmeside

25

26 Netværk - værdifuldt og nyttigt - brug dem Efterskolevejleder-netværk -er du med i nogle? F. eks. Lokalt UU-netværk, lokalt efterskolenetværk, regions netværk, specialnetværk,….. Vejlederkonference i Vingsted for alle. September. Årligt UU/efterskole Dialogmøde (uge 40)

27

28 http://www.ug.dk/

29 Indberetning/tilbagemelding til UU og kommune Efterskolerne har lovmæssig tilbagemeldingspligt til Ungdommens Uddannelsesvejledning og kommunerne. Tilbagemeldingen sker via programmet Tilbagemelding.dk, som er gratis for efterskolerne og sikrer at informationerne kommer de rigtige steder hen. Programmet er integreret i EDB-Brugsens system.

30 Der gælder følgende regler for tilbagemeldingspligt for alle efterskoleelever: ved afbrudt efterskoleophold, så hurtigt som muligt hvis eleven er i risiko for at afbryde efterskoleopholdet ved skoleårets afslutning Anbefaler også: senest 5 dage efter skoleårets start i august Samarbejdet med sekretæren?????

31 Optagelse til ungdomsuddannelserne Optagelseskrav til gymnasiale uddannelser…er vigtigt at kunne…

32 Brobygning Indhold Evaluering OSO

33 Kvalitetssikring Kan man måle en god vejledning ? Hvilket succeskrav stiller du/vi for vores vejledning ? Evaluere hvert år Hvordan?

34 Vejlederkonsulent Lis Brok-Jørgensen Mobil: 2337 6687 lbj@efterskoleforeningen.dk Vartov 33 12 86 80

35

36 Uddannelsessystemet


Download ppt "Ny vejleder i Efterskolen Vejlederkonferencen 2013."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google