Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Fra den nationale faggruppe SeMat – generalfrosamling 2015.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Fra den nationale faggruppe SeMat – generalfrosamling 2015."— Præsentationens transcript:

1 Fra den nationale faggruppe SeMat – generalfrosamling 2015

2 Den nationale faggruppe De nationale faggrupper har som formål at varetage udformningen af de nationale moduler og den fremadrettede udvikling af disse med sigte på at styrke fagligheden i læreruddannelsen i tråd med aftaleteksten for ny læreruddannelse, Vi afholder ca. 4 heldagsmøder om året – og ellers løbende mailkorrespondance

3 På det seneste Screeningstesten af lærers matematik- kompetencer. Kraftig revision. Den skriftlige B-prøve er ude grundet for stort administrativt arbejde. Vi bevarede de 3 timer på den mundtlige prøve. Et tidskrift som udkommer hvert halve år. Ny bekendtgørelse Penge til efteruddannelse Den skriftlige modulprøve

4 Ny bekendtgørelse § 21. Ved prøverne bedømmes det, i hvilken grad kompetencemålene er opfyldt, jf. bilag 1-4 Stk. 2. I vurderingen af, i hvilken grad den studerende har opfyldt kompetencemålene, indgår, at den studerende 1) kan gøre rede for kendt viden, færdigheder og grundlæggende processer, 2) kan fremstille sammenhænge og analysere kendte situationer og problemstillinger gennem anvendelse af tilegnet viden og færdigheder og på den baggrund handle i pædagogisk praksis og 3) kan reflektere over og vurdere nye situationer og problemstillinger, som kræver selvstændige vurderinger og alternative måder at handle på i pædagogisk praksis. Stk. 3. Målet for prøven i undervisningsfagenes kompetencemål, jf. bilag 2, er at vurdere, om den studerende demonstrerer undervisningskompetence i det pågældende fag i folkeskolen. Stk. 4. For prøverne gælder i øvrigt reglerne i bekendtgørelse om prøver og eksamen i erhvervsrettede videregående uddannelser (eksamensbekendtgørelsen). § 22. Den studerendes gennemførelse af et modul eller en flerhed af moduler skal godkendes ved afslutningen af modulet eller modulerne. Betingelserne for godkendelse fastlægges i studieordningen og kan baseres på enten opfyldelsen af objektive kriterier eller ved prøve med hjemmel i eksamensbekendtgørelsen. Stk. 2. Moduler, der godkendes ved prøve, bedømmes enten med en karakter efter 7-trinsskalaen eller ved bedømmelsen Bestået/Ikke bestået.

5 Efteruddannelse 2 x 7 mio i 15 og 16 Ansøgning vedr. de første 7 mio. er indsendt, ansøgning om de næste skal udformes meget hurtigt. Vi tænker, at kompetenceudvikling vil være en stor post på den næste ansøgning sammen med kompetencemålsprøver.

6 De prioriterede indsatser i 15 (aftalt med rektorkollegiet) Videnbasering som grundlag for undervisning og studier Udvikling af praktik og praksissamarbejde, herunder udvikling af praktikprøverne og af vejledningsmateriale til undervisere, lærere og censorer Udvikling af Professionsbachelorprojektet i LU 13, herunder vejledning Udvikling af undervisning, som fokuserer på udvikling af kompetencer – samt udvikling af prøver, der styrker afprøvning af kompetencer

7 Den skriftlige modulprøve Prøven tager udgangspunkt i det nationale modul ”Matematiklæring, tal og algebra” 4. – 10. klassetrin Prøven afvikles som en kvalitativ vurdering af den studerendes gennemførsel af ovenstående modul. Prøven gennemføres som en 5 timers individuel skriftlig prøve ud fra et lokalt udfærdiget prøvesæt. Prøven vurderes som bestået eller ikke-bestået. Alle hjælpemidler er tilladt. Det er ikke tilladt at kommunikere med andre under prøven. Indholdet i den skriftlige modulprøve afprøver om: – Den studerende kan beskrive, analysere og besvare basismatematiske problemstillinger knyttet til tal og algebra. – Den studerende kan diskutere en fagdidaktisk problemstilling med udgangspunkt i autentiske dokumenter knyttet til matematikundervisningen 4. – 10. klassetrin.

8 Skabelon fra faggruppen Rammer Den skriftlige modulprøve knytter sig til det nationale modul, ”Matematiklæring, tal og algebra” 4. – 10. klassetrin, og gennemføres som en 5 timers individuel besvarelse af et lokalt udarbejdet opgavesæt. Prøven finder sted på uddannelsesstedet under opsyn. Prøven er med intern bedømmelse og bedømmes med bedømmelsen »Bestået/Ikke bestået«. Professionshøjskolerne administrerer selv prøveafholdelsen og bestemmer prøvetidspunktet Hjælpemidler Ved modulprøven må alle sædvanlige hjælpemidler benyttes, herunder bøger, noter og digitale værktøjer. Det er ikke tilladt at kommunikere med andre under modulprøven. Internettet må benyttes til at søge informationer, men ikke til kommunikation, fx gennem sociale medier.

9 Skabelonen 3 Opgaverne skal give den studerende mulighed for vise både dybde og bredde i sine faglige og fagdidaktiske kompetencer relateret til undervisningsfaget matematik 4.- 10. klassetrin. Sværhedsgraden af opgaverne bør tilpasses modulets lokale placering i uddannelsens forløb. Opgaverne skal samlet set berøre følgende fire aspekter: – et færdigheds- og vidensaspekt, fx gennem mere lukkede opgaver. – et problemløsningsaspekt, fx gennem mere åbne opgaver – et fagdidaktisk aspekt, fx gennem beskrivelse og analyse af en lærer-elevdialog – et formidlingsaspekt, fx ved formulering af undervisningsaktiviteter, læringsmål m.m. henvendt til en bestemt målgruppe. Citater skal markeres med angivelse af kilde.

10 Viden/færdighed Hvilket tal befinder sig halvvejs mellem 2/3 og 4/5 på tallinjen?

11 Viden/færdighed Der er givet ligningerne: 3x + 8y = 72 -3x + 2y =-12 -x + 8y = 40 a)Find x og y ved løsning af ligningerne. Du skal demonstrerer 3 forskellige metoder til løsningen af ligningerne. b)Beskriv metoderne du har valgt. Kommentar: Her er der valgt 2-ubekendte og 3 ligninger. Kan de studerende gennemskue, at det kun er nødvendigt, at anvende 2 ligninger? Man kan evt. blot angive 2 ligninger. Ligningerne kan løses på flere forskellige måder: Lige store koefficienters metode, substitution, CAS-værktøj, indtegning i f.eks. Geogebra m.v.

12 Problemløsning Den kvadratiske plade skal foldes ved at skære kvadratiske ”hjørner” væk til en æske uden låg. Hvor meget skal skæres væk, for at æsken får størst muligt rumfang?

13 Fagdidaktik Forklar, hvordan 48:4 kan repræsenteres med udgangspunkt i de to forskellige måder at tænke division på Forklar, hvordan 15:0,3 kan tænkes og repræsenteres. Angiv styrker og svagheder ved at arbejde med forskellige tankemåder og forskellige repræsentationer i forhold til division

14 Formidling 1.3 Skriv et forældrebrev til forældrene til eleverne i 3. c. I forældrebrevet skal der bl.a. være en begrundelse for, hvorfor der lægges vægt på eleverne udvikling af et brøkbegreb, samt hvordan forældrene hjemme kan støtte eleverne udvikling af brøkbegrebet.

15 Vurderingskriterier Det vurderes, om den studerende på et tilstrækkeligt niveau:  demonstrerer færdigheder og viden inden for de udvalgte matematikfaglige og fagdidaktiske emner.  besvarer opgaverne klart og fyldestgørende. Det er en del af den studerendes kompetence at kunne afgøre, om en begrundelse er nødvendig, og hvornår den er fyldestgørende.  anvender relevante faglige og fagdidaktiske begreber. Kendetegnet på et tilstrækkeligt niveau er, at begreberne bruges korrekt i en analyse, der fører frem til konklusioner, som besvarer opgaven.  viser stave- og formuleringsevne.

16 Til diskussion Hvordan påtænker man at organisere afviklingen af den skriftlige prøve hos jer? Overvej hvilke opgavetyper I mener skal være repræsentative for de krav der er stillet i bekendtgørelsen. Overvej udformningen af prøven og hvordan I vil tænke de fire aspekter ind.

17 tage stilling til undervisning, som bygger på forskellige syn på elevers matematiske læring forskellige syn på matematiklæring, herunder sproget og dialogens betydning for indsigt og forståelse samt elevers begrebsdannelse og begrebsudvikling anvende gældende mål og læseplaner for matematikundervisning i relation til at planlægge og gennemføre differentieret undervisning skiftende mål og læseplaners sammenhæng med samfundsmæssige og videnskabelige udfordringer over tid observere elevers matematiske læring, begrebsmæssige misopfattelser samt forestillinger om og holdninger til matematik observationsmetoder, fortolkning af elevers matematiske læring, begrebsmæssige misopfattelser, forestillinger om og holdninger til matematik stille karakteristiske matematiske spørgsmål og skelne mellem forskellige matematiske udsagn matematisk tankegang anvende symbolholdige udsagn gennem afkodning, oversættelse og behandling med bevidsthed om den særlige rolle, effektiv symbolbehandling spiller i matematikken. matematisk symbolbehandling - og formalisme begrunde talsystemets opbygning og anvendelse af tal med henblik på undervisning i talbegrebet talbegrebet, børns udvikling af talbegrebet, talsystemets opbygning og historie med udvidelsen fra de naturlige tal over de hele tal til de rationale tal planlægge, gennemføre og evaluere undervisning i regneprocesser og tidlig algebra, herunder anvendelse af digitale værktøjer regneprocesser, tidlig algebra, anvendelse digitale værktøjer i regneprocesser, algebraisk omsætning og ligningsløsning

18 Færdighedsmål: Den studerende kanVidensmål: Den studerende har viden om tage stilling til undervisning, som bygger på forskellige syn på elevers matematiske læring forskellige syn på matematiklæring, herunder sproget og dialogens betydning for indsigt og forståelse anvende gældende læseplaner for matematikundervisning i relation til at planlægge og gennemføre differentieret undervisning Skiftende mål og læseplaners sammenhæng med samfundsmæssige og videnskabelige udfordringer over tid observere elevers matematiske læring, begrebsmæssige misopfattelser samt forestillinger om og holdninger til matematik observationsmetoder, fortolkning af elevers matematiske læring, begrebsmæssige misopfattelser, forestillinger om og holdninger til matematik anvende, udvikle og vurdere relevante læremidler til matematik læremidler til aldersgruppen 4. - 10. klassetrin, herunder digitale læremidler, konkrete materialer og værktøjer, supplerende materialer og lærebøger begrunde talsystemets opbygning og anvendelse af tal med henblik på undervisning i tal og talteori talbegrebet, talsystemets opbygning og historie elementære talmængder, samt talteori og dets anvendelse planlægge og gennemføre undervisning i regneprocesser, algebraisk omsætning og ligningsløsning med anvendelse af digitale værktøjer regneprocesser og algebra med beregninger og løsning af ligningssystemer, anvendelse af digitale værktøjer i regneprocesser, algebraisk omsætning og ligningsløsning kommunikere i, om og med matematik ved at sætte sig ind i og tolke matematikholdige skriftlige, mundtlige og visuelle udsagn samt udtrykke sig fagligt præcist og varieret. matematisk kommunikation anvende symbolholdige udsagn gennem afkodning, oversættelse og behandling med bevidsthed om den særlige rolle, effektiv symbolbehandling spiller i matematikken. matematisk symbolbehandling - og formalisme


Download ppt "Fra den nationale faggruppe SeMat – generalfrosamling 2015."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google