Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Argumentation Toulmins model. Hvad er argumentation? At argumentere er at komme med begrundede synspunkter. Det vil sige: man indtager et synspunkt og.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Argumentation Toulmins model. Hvad er argumentation? At argumentere er at komme med begrundede synspunkter. Det vil sige: man indtager et synspunkt og."— Præsentationens transcript:

1 Argumentation Toulmins model

2 Hvad er argumentation? At argumentere er at komme med begrundede synspunkter. Det vil sige: man indtager et synspunkt og giver en begrundelse

3 Hvorfor argumentation? Forudsætningen for argumentation er tvivl eller uenighed. Der er ingen grund til at argumentere for noget, alle er enige om. Argumentationens formål er at overvinde tvivlen eller uenigheden og opnå tilslutning til et synspunkt.

4 I hvilke af disse eksempler er der tale om argumentation? 1. Du skal tage opvasken 2. Du skal tage opvasken i dag, fordi Lise gjorde det i går 3. Anders: Jeg er bange for, at Søren dumper til eksamen 4. Lise: Det er jeg også 5. Søren dumper til eksamen, da han ikke har læst sine lektier 6. Fordi kvindelige politikere er bedst

5 Toulmins argumentationsmodel Grundmodel: 1.Påstand (P) 2.Begrundelse (belæg) (B) 3.Hjemmel (H) – danner bro mellem P og B (…idet jeg antager at…..) Fx: P: Amerikanerne var på månen i 1969 B: Den amerikanske præsident har sagt det H: (…idet jeg antaget at) Præsidentudsagn er pålidelige

6 Opgave Prøv to og to at konstruere et argument, som rummer påstand, begrundelse og hjemmel P: B: H:

7 Toulmins argumentationsmodel Udvidet model: 1.Påstand (P) 2.Begrundelse (belæg) (B) 3.Hjemmel (H) – danner bro mellem P og B 4.Styrkemarkør (S) – hvor sikker er påstanden? 5.Forbehold (F) (Gendrivelse)– i hvilke tilfælde gælder P ikke? 6.Rygdækning (R) – hvilke holdepunkter er der for hjemmelen?

8 Eksempel P: Det er en god ide at få vinterdæk B: Så undgår du at køre i grøften i snevejr H:Vinterdæk forbedrer sikkerheden S: Det er helt sikkert (forstærkende)en god ide F: Med mindre, man kører stærkere pga. falsk tryghed R: Statistikker viser, at bilister med vinterdæk har færre uheld.

9 Begrundelse Så undgår du at køre i grøften i snevejr Påstand Det er en god ide at få vinterdæk Hjemmel Vinterdæk forbedrer sikkerheden Forbehold Med mindre man kører stærkere pga. falsk tryghed Rygdækning Det viser statistikker Styrkemarkør Det er helt sikkert (forstærkende)en god ide

10 Opgave Prøv at tilføje: Styrkemarkør, forbehold og rygdækning til jeres argument.

11 Gendrivelse Gendrivelse handler om at foregribe eventuelle modargumenter. Det kan ske ved: At man forsvare egne argumenter ved at tage forbehold : ”med mindre at..” At man angriber modstanderens argumenter og diskuterer dem på egne præmisser: ” nogen synes måske…. men det er jeg ikke enig i”

12 Argumenttyper Generaliseringer ( ex. Unge mænd kører alt for stærkt ) Autoritetsargumentet ( ex. Trafikministeren mener, at bøderne skal sættes op ) Ad hominem-argumentet ( men trafikministeren er bare interesseret i flere penge til statskassen ) Banaliteter- ( Det er et problem, at så mange unge mænd kommer til skade i trafikken ) Hvor gode er disse argumenttyper??

13 Argumentation gennem ordvalg Ofte sker der en indirekte argumentation gennem ordvalget – ved brug af værdiladede ord. Fx: Jeg synes, at motorbøller skal have inddraget kørekortet


Download ppt "Argumentation Toulmins model. Hvad er argumentation? At argumentere er at komme med begrundede synspunkter. Det vil sige: man indtager et synspunkt og."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google