Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Nyt dansksystem til mellemtrinnet. d’dansk er et system til hele danskfaget alle danskfagets områder indgår i en meningsfuld og konsekvent pædagogisk.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Nyt dansksystem til mellemtrinnet. d’dansk er et system til hele danskfaget alle danskfagets områder indgår i en meningsfuld og konsekvent pædagogisk."— Præsentationens transcript:

1 Nyt dansksystem til mellemtrinnet

2 d’dansk er et system til hele danskfaget alle danskfagets områder indgår i en meningsfuld og konsekvent pædagogisk og didaktisk helhed d’dansk tilbyder gode tekster inden for skøn- og faglitterære genrer systemet giver et bredt grundlag for dialogisk undervisning hver enkelt elev bliver hørt, udfordret og har muligheder for mestring.

3 Fællesbog Træningshæfte d’dansk Læseforståelse Lærervejledning Materiale på Elevunivers.dk d’dansk består af

4 Fællesbogen Klassens fælles udgangspunkt med: læsning af skøn- og faglitterære tekster tydeligt organiserede opgaver sprogarbejde i en funktionel sammenhæng.

5 overraskende, engagerende og særlige oplevelser med nye og klassiske litterære tekster læseforståelse litterære grundbegreber, analyse og fortolkning sproglig bevidsthed ordforråd og begrebsudvikling, sproglige nuancer og virkemidler produktion af egne udtryk i tale, skrift og billeder strategier til strukturering og fastholdelse af det lærte målsætning og evaluering. Fællesbogen har fokus på:

6 Træningshæftet Elevens engangshæfte med: plads til at skrive og løse opgaver uddybende arbejde med Fællesbogens tekster og opgaver ekstra sprogarbejde oversigt over de anvendte struktureringsstrategier evalueringssider til portfolio.

7 d’dansk Læseforståelse Systematisk arbejde med læseforståelses- strategier giver aktive læsere. korte fag- og skønlitterære tekster flere forståelsesniveauer: læse på, mellem og ud over linjerne par, gruppe eller selvstændigt arbejde. d’dansk Læseforståelse A er lettest, og sværhedsgraden er stigende.

8 Elevunivers.dk Interaktivt arbejde med film og filmproduktion. Filmwiki – få viden om film, og skriv selv nye artikler til wikien Skriv manuskript Arbejd med storyboard Guide til klipning af egne film Biograf til præsentation og anmeldelse af egne og andres film Materialet på Elevunivers.dk udbygges løbende. På vej: Elektronisk læselog.

9 Lærervejledning Grundig gennemgang af tankerne bag d’dansk Side til side-vejledning til Fællesbog og Træningshæfte Inspiration og ideer til arbejdet med film Ekstra viden om tekster og billedkunst Vejledning og facit til d’dansk Læseforståelse.

10 I Fællesbogen er læse- og litteraturundervisningen i centrum. Eleverne træner læsningen i individuelle frilæsningsbøger. Læseundervisning i d’dansk er: arbejde med forkundskaber og forforståelse lærerens oplæsning elevernes læsning – individuelt eller i grupper arbejde med ord og begreber genrekendskab fokus på læseforståelse - og munder ud i funktionel læsekompetence. Eleverne arbejder med at kunne forstå, anvende og reflektere over det læste. Læsning

11 Læseforståelse I d’dansk er der fokus på den gode læser, som har viden om verden og tekster har automatiseret afkodningen har baggrundsviden og kan aktivere sin forforståelse har en god sprogforståelse og et godt genrekendskab kan læse infererende kan danne indre forestillingsbilleder er i stand til at tjekke sin egen forståelse og handle i forhold til en eventuel manglende forståelse.

12 Litteraturundervisning De gode tekster er rygraden i d’dansk. Litteraturundervisningen bygger på: åben og reflekterende læsning af skøn- og faglitterære tekster elevernes umiddelbare oplevelse som udgangspunkt tekstnær læsning – analyse, fortolkning og perspektivering dialog om teksterne i fortolkningsfællesskabet.

13 Skrivning Læsning og skrivning er integrerede processer. Derfor indgår flere relevante faglige områder i opgaverne i d’dansk. Genrekendskab Skriveproces Skrivning som redskab til refleksion og fastholdelse af tanker og viden Skrivning af længere tekster i mange forskellige genrer Skrivning som indlevelse Skrivning som formidling.

14 Den mundtlige dimension d’dansk har i opgaver og selvstændige kapitler særligt fokus på det mundtlige arbejde: ordforråd og begrebsudvikling mundtlig fortælling præsentation aktiv lytning oplæsning.

15 Dialogisk undervisning og differentiering Undervisningsdifferentiering er det overordnede pædagogiske princip i d’dansk. Derudover lægger d’dansk vægt på: læring gennem samarbejde alle elever i gruppen har en funktion. Det giver optimal aktivitet, når alle elever får mulighed for at udtrykke sig et energisk læringsmiljø at eleverne er meningsproducerende i samspil med hinanden og med læreren.

16 Målsætning og evaluering d’dansk tager udgangspunkt i Fælles Mål 2009. Som indledning til hvert kapitel i d’dansk præsenteres eleverne for de aktiviteter, de skal arbejde med for at nå de overordnede mål, og læreren kan inden for disse rammer opstille individuelle mål for eleverne. Hvert kapitel afsluttes med evaluering og udvælgelse af materiale til elevens portfolio.

17 Hvad tænker du? – novelle, fagtekst, lyrik Digte om stort og småt. Digte om alt og intet – lyrik, haiku Hvad tænker du nu? – novelle Læs et billede – digt om et billede – billedkunst, lyrik Drager – eventyr, sagn, fagtekst, legende, myte, roman Fortæl en god historie – mundtlig fortælling Forfatterskabslæsning – vær en aktiv læser – forfatterskab, portræt, anmeldelse, roman d’dansk 4. klasse

18 Hvad tænker du? – noveller Så håret rejser sig – gysergenren, lyrik, noveller Læs romaner – romanlæsning og frilæsning Stof til eftertanke – lyrik Det minder mig om – intertekstualitet i eventyr, rap og computerspil, forfatterportræt I det blå – billedarbejde, lyrik og novelle Hvad tænker du nu? – noveller, barske børnerim I fattigdommens dage – slutningen af 1800-tallet. Eventyr, historisk roman, fagtekst d’dansk 5. klasse

19 Vi holder løbende kurser om d’dansk, hvor du bl.a. kan høre om forfatternes overvejelser i arbejdet med materialet og få konkrete ideer til din undervisning. Klik ind på alinea.dk og se under ’Kurser’ for at holde dig ajour. Du kan også kontakte os via mail: skoleservice@alinea.dk tlf.: 3369 4666 Vil du vide mere? På alinea.dk kan du også købe d’dansk direkte fra forlaget – du sparer 4 % ved køb online. ”Dejligt endelig at få et materiale, der er let at gå til og meget inspirerende.” Deltager på d’dansk-kursus ”Dejligt endelig at få et materiale, der er let at gå til og meget inspirerende.” Deltager på d’dansk-kursus

20 Om forfatterne Lena Bülow-Olsen, Susanne Kjær Harms og Vibeke Skaarup har tilsammen over 100 års erfaring som skolelærere, og alle tre har undervist i mange af skolens fag – primært dansk og special- undervisning, men også historie, billedkunst, engelsk, tysk og idræt. Erfaringerne inden for forfattergruppen dækker desuden bredt fra skolebibliotekar, læsevejleder og konsulent ved center for undervisningsmidler til underviser på læsevejlederuddannelsen. De tre forfattere har udviklet en lang række succesfulde undervisningsmaterialer til danskfaget, bl.a. systemet Tid til dansk. Derudover er de oplægsholdere ved kurser og foredrag ved centre for undervisningsmidler og professionshøjskoler, i kommuner og på skoler om bl.a. dansk i hele skoleforløbet, læsning, læseforståelse og læsning i alle fag, tværfagligt sprog og billeder. Vibeke Skaarup, Lena Bülow-Olsen og Susanne Kjær Harms


Download ppt "Nyt dansksystem til mellemtrinnet. d’dansk er et system til hele danskfaget alle danskfagets områder indgår i en meningsfuld og konsekvent pædagogisk."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google