Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31 Beskæftigelseskonference 2010 Session 1: De unges tanker om uddannelse og arbejde Nanna Friche Institut for.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31 Beskæftigelseskonference 2010 Session 1: De unges tanker om uddannelse og arbejde Nanna Friche Institut for."— Præsentationens transcript:

1 Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31 Beskæftigelseskonference 2010 Session 1: De unges tanker om uddannelse og arbejde Nanna Friche Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi Aalborg Universitet

2 Præsentation af Aalborg Universitet 2 af 31 National målsætning for unge og uddannelse Det er en central målsætning i velfærds- og globaliseringsaftalerne, at 95 procent af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse og mindst 50 procent en videregående uddannelse i 2015. Den aktuelle udvikling på arbejdsmarkedet vanskeliggør opfyldelsen af den målsætning. Derfor er der nu vedtaget ny lovgivning på ungeområdet med fokus på, at de unge skal mødes tidligt med en intensiv indsats. Målet er, at alle unge under 30 år hurtigst muligt opnår job eller uddannelse.

3 Præsentation af Aalborg Universitet 3 af 31 Fakta om unge i Region Midtjylland Ca. 86% af en årgang gennemfører en ungdomsuddannelse i Midtjylland. Det er et fald ift. tidligere år. 13.000 unge under 30 år modtager kontanthjælp (ca. 8.000) eller dagpenge (ca. 5.000). Unge under 30 år udgør 1/3 af arbejdskraftreserven. 2/3 af disse unge har ikke kompetencegivende uddannelse. Ledigheden blandt unge mænd er steget markant mere end for unge kvinder. Stigning fra 2008 til 2009: 105% for mænd og 36% for kvinder.

4 Præsentation af Aalborg Universitet 4 af 31 De unge udgør fire målgrupper 1.De svageste, som hverken har forudsætninger for at gennemføre en uddannelse eller påtage sig et job. 2.De uddannelsessvage unge, der ikke umiddelbart kan gennemføre en uddannelse, men kan bringes dertil. 3.De uddannelsesegnede unge, der kan gennemføre en uddannelse. 4.Unge, der har en uddannelse, men har svært ved at få fodfæste på det aktuelle arbejdsmarked.

5 Præsentation af Aalborg Universitet 5 af 31 Unge uden uddannelse er ikke en ensartet flok De opgivende: har rigtig dårlige erfaringer med grundskolen, få venner, mobning, begrænset opmærksomhed fra lærere, svært ved at følge med fagligt. Kommer typisk fra brudte familier, mange skole- og bopælsskift, omsorgssvigt fra forældre. Forældrene har selv klaret sig dårligt i skolen og har kun kort praktisk uddannelse eller ingen yderlig uddannelse. De praktiske: har været glade for kammeratskabet i grundskolen, mens undervisningen ikke har interesseret dem. Gode relationer til lærere. Forældre har typisk kort praktisk uddannelse eller er ufaglærte. Forældre er der, hvis de unge har brug for dem, men de stiller ikke krav om deltagelse i huslige aktiviteter, familiesamvær eller ift. at tage en uddannelse.

6 Præsentation af Aalborg Universitet 6 af 31 Unge uden uddannelse er ikke en ensartet flok De vedholdende: har haft det svært i grundskolen med mobberier, få venskabsrelationer og mange skoleskift. Succes med det boglige, typisk piger, pænhed og orden, ved ustabilitet i hjemmet (omsorgssvigt, skilsmisser, bopælsskift) har prioriteringen af skolegang udgjort en vis stabilitet. De er vedholdende ift. uddannelsessystemet fordi de gerne vil opleve den succes, som de havde på det faglige område i grundskolen. Svært for dem at klare sig i videre uddannelse pga. høje krav til sig selv, mindreværdsfølelse, få venskabsrelationer og manglende opbakning fra ikke-uddannelsesorienteret familie. De flakkende: har klaret sig godt i grundskolen, fagligt dygtige, gode sociale relationer. Tiltrækkes særligt af kreative fag. Stabile familierelationer, forældre med kortere faglig uddannelse som forventer, at de unge tager uddannelse. Alvorlige begivenheder omkring disse unge (konfliktfyldt skilsmisse, dødsfald, sygdom, depression) betyder, at de taber fodfæste i deres liv og ryger ud af ungdomsuddannelse. De har faglige og personlige ressourcer til at indgå i uddannelse, men kan mangle at få styr på personlige problemer.

7 Præsentation af Aalborg Universitet 7 af 31 De fire ungegrupper og vejlederroller Vejledere kan opleve, at den unge opfører sig: Den unge kan opleve relationer til lærere/vejledere som præget af: Vejleder-/ lærerrolle, der kan virke til at motivere de unge: De opgivendeAggressivt, opgivende, afvisende, uimodtagelig for vejledning Anklage, angreb, afvisning, ikke-anerkendelse, kamp (ulige) ”Storebror/storesøster- rolle” De praktiskeUmodent, urealistisk, med gåpåmod men ustabilt (Utidig)indblanding, for mange krav, mulighed for hjælp ”Storebror/storesøster- og trænerrolle” De vedholdendeHiger efter voksenkontakt og anerkendelse, er usikker, ensom, modløs Hjælp, støtte (faglig og personligt), voksenkontakt, omsorg ”Forældrerolle” De flakkendeFlimrende/uafklaret, forvirret, handlingsorienteret og målsøgende Udfordring, samarbejde, sparring, kamp (lige) ”Trænerrolle”

8 Præsentation af Aalborg Universitet 8 af 31 Løsningsmodeller for integration af unge uden uddannelse Et rummeligt arbejdsmarked: større medansvar hos arbejdsgivere for at sikre praktikpladser til de unge. Uddannelsessystemets strukturelle rummelighed: det praktiske gøres til indgang på uddannelsesforløb, teori knyttes til og begrundes i det praktiske arbejde, støtteforanstaltninger indføres i teoretiske fag. Uddannelsessystemets kulturelle rummelighed: at uddannelsesinstitutioner tilbyder positive rammer om de unges sociale liv (prioritering af sociale arrangementer og tryghedsskabende arbejdsgrupper), undervisningen indarbejder selvtillidsskabende aktiviteter, mulighed for vejledning og psykologbistand (også ved akut opståede kriser). Vejledning, brobygning og praktikpladser: sikre at alle unge får et solidt grundlag at foretage valg af uddannelse og arbejde, at så mange unge som muligt går i gang med ungdomsuddannelse, at unge med behov for det får personlig støtte og vejledning under hele uddannelsesforløbet (undgå afbrud af uddannelse), undgå afbrud af uddannelse uden, at anden ungdomsuddannelse påbegyndes.

9 Præsentation af Aalborg Universitet 9 af 31 Motiver for unges valg af erhvervsuddannelse Mænd: Mediegrafiker: socialisering og interesse for kreativitet Kok: tilfældighed og socialisering Smed: tilfældighed, omvalg, praktikpladsens gode ry, erfaring med håndværksarbejde fører til ønske om uddannelse Kvinder: Mediegrafiker: socialisering og interesse for kreativitet Kok: tilfældighed og socialisering Klinikassistent: omvalg og netværk (yngre), praktisk muligt (ældre), ønske om at arbejde med mennesker (fælles)

10 Præsentation af Aalborg Universitet 10 af 31 Spørgsmål til diskussion Hvordan kan vi facilitere, at unge mennesker kommer til at beskæftige sig med noget, der er meningsfuldt for den enkelte? Hvordan kan vi i samarbejde med de unge finde på nye alternative måder, hvorpå vi indretter uddannelsessystemet og den første kvalificering på arbejdsmarkedet – kom gerne med eksempler på spændende projekter/tiltag, der kan inspirere? Er der en modsætning mellem den forståelse af unge, som uddannelses- og beskæftigelsesindsatser bygger på og de unge, der er genstand for disse indsatser? For hvis skyld skal vi nå 95%-målsætningen?

11 Præsentation af Aalborg Universitet 11 af 31 Nanna Friche Aalborg Universitet nanna@learning.aau.dk 9940 9958


Download ppt "Præsentation af Aalborg Universitet 1 af 31 Beskæftigelseskonference 2010 Session 1: De unges tanker om uddannelse og arbejde Nanna Friche Institut for."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google