Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Denne PowerPoint er udgivet i håbet om, at alle faglærere vil medvirke til at vi kan få knækket den fortsat stigende kurve i Danmark af asbest relaterede.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Denne PowerPoint er udgivet i håbet om, at alle faglærere vil medvirke til at vi kan få knækket den fortsat stigende kurve i Danmark af asbest relaterede."— Præsentationens transcript:

1 Denne PowerPoint er udgivet i håbet om, at alle faglærere vil medvirke til at vi kan få knækket den fortsat stigende kurve i Danmark af asbest relaterede sygdomme Alle billeder af bygninger er taget af undertegnede. Øvrige billeder/illustrationer er ikke behæftet med ophavsrettigheder og I kan derfor frit anvende materialet Har i spørgsmål eller andet, I vil dele med mig vedr. asbest, er i meget velkommende til at kontakte mig på mail: jhc@learnmar.dkjhc@learnmar.dk Tak til faglærer Christian Husted, som har medvirket til undersøgelsen Venlig hilsen: Jan Hyldgaard Christensen Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest

2 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest Asbestundersøgelse på 3. H – 29 elever Vi har stadig rigtig mange bygninger med tagbeklædninger der indeholder ca. 10% asbestfibre Denne undersøgelse viser, at al for mange lærlinge bliver sat til at arbejde ulovligt med asbestholdige materialer

3 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest Helbredsskader Ifølge Kræftens Bekæmpelse skønnes det, at der i Danmark er cirka 400 tilfælde af asbest-relateret kræft årligt. Heraf er cirka 100 lungehindekræft. Som det kan ses, er kurven for lungehindekræft ikke knækket endnu. Selv efter 30 års forbud, stiger antallet af lungehindekræfttilfælde fortsat!

4 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest 95 130 20032015 Mænd og kvinder tilsammen Helbredsskader – Mesotheliom (lungehindekræft)

5 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest Kræft i lunge- / bughinde Små mængder støv (eks. familiemedlemmer) Sygdommen kan vise sig efter 15 – 50 år Hyppigst efter 20-30 år † ca. 1 år efter diagnose Er steget fra 4 – 100 tilfælde per år de sidste 60 år 80% ses hos personer, der har været udsat i mindre grad Man regnede med at kurven ville knække i 2015 – nu tidligst i 2025! Helbredsskader – Mesotheliom (lungehindekræft) Sund lunge Mesotheliom https://www.youtube.com/watch?v=jifoNSXvTuQ Link til illustrativ animationsfilm som viser en af de 4 asbestrelateret lungesygdomme

6 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest Asbestundersøgelse på 3. H Hvor mange har lagt et nyt tagvindue på et gammelt tag med bølgeplader? 26 elever har udført en sådan opgave – svarende til 90 % Ældre tagvindue Nyt tagvindue

7 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest Asbestundersøgelse på 3. H Hvor mange af jer fik undersøgt om der var asbest i pladerne? Var det blevet undersøgt før I kom til? Talte mester / svend om asbest i den forbindelse? Ingen undersøgelser, ingen talte om muligheden for asbest i pladerne Hvis der kan findes et produktionsnummer : Begynder tallet med 0 eller 1, indeholder pladerne asbestfibre Begynder tallet med 4, er der ikke asbest i pladerne

8 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest Asbestundersøgelse på 3 H Hvilken værktøj blev brugt da I skar hul i tagpladerne til tagvinduet? Vinkelsliber = 20 elever, ud af de 26 – svarende til 75% BEK nr. 1792 Gældende asbestbekendtgørelse § 7. Arbejdet skal tilrettelægges og udføres på en sådan måde, at det i videst muligt omfang sikres, at personer på arbejdspladsen og i omgivelserne ikke udsættes for eller kan blive udsat for støv fra asbest eller asbestholdige materialer. Antallet af personer, der udsættes for eller kan blive udsat for støv fra asbest eller asbestholdigt materiale skal begrænses til et minimum. Stk. 2. Der skal anvendes arbejdsmetoder og værktøj, der begrænser støvudviklingen mest muligt. Værktøj, der frembringer asbestholdigt støv, må kun undtagelsesvis anvendes. I disse tilfælde skal værktøjet være forsynet med effektiv afsugning.

9 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest BEK nr. 1792 Gældende asbestbekendtgørelse § 12. I arbejdspladsvurderingen efter § 6 i bekendtgørelsen om arbejde med stoffer og materialer (kemiske agenser) skal tillige indgå for hvert arbejdsområde, hvor der er risiko for at blive udsat for støv fra asbest eller asbestholdigt materiale, stillingtagen til hvordan og i hvilket omfang de ansatte kan blive udsat for dette støv. Denne vurdering skal revideres, når der opstår tvivl, om den er korrekt, og når der sker en materiel ændring af arbejdsforholdene.

10 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest BEK nr. 1792 Gældende asbestbekendtgørelsen § 24. Inden et nedrivnings- eller vedligeholdelsesarbejde påbegyndes skal arbejdsgiveren indhente de nødvendige oplysninger evt. ved kontakt til ejerne herom for at fastslå, om der i pågældende materialer eller bygninger findes asbest. Hvis der er den mindste mistanke om asbestforekomst i et materiale eller i en bygning, skal arbejdet tilrettelægges og udføres efter reglerne i denne bekendtgørelse.

11 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest BEK nr. 1792 Gældende asbestbekendtgørelsen Kapitel 5 - Personlige værnemidler, arbejdstidsbegrænsning, afskærmning af arbejdssteder og advarselsskiltning m.v. § 17. Hvor der er risiko for påvirkning fra asbeststøv, jf. § 12 skal de beskæftigede anvende personlige værnemidler i form af støvafvisende arbejdstøj og hovedbeklædning, og om nødvendigt anvende åndedrætsværn, hvis luftforureningen ikke er fjernet i henhold til § 8, stk. 1, efter reglerne herfor i §§ 18, 19 og 20. Stk. 2. Alle beskæftigede skal have udleveret et egnet filtrerende åndedrætsværn (støvmaske), uanset om luftforureningen er søgt fjernet efter § 8, stk. 1.

12 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest BEK nr. 1792 Gældende asbestbekendtgørelse § 18. Personlige værnemidler skal skiftes hyppigt og må ikke bæres under spisepauser. Personlige værnemidler må ikke bæres uden for det sted, hvor arbejdet med asbest eller asbestholdige materialer foregår. Før personlige værnemidler tages af, skal de rengøres for støv.

13 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest BEK nr. 1792 Gældende asbestbekendtgørelse § 19. Når der under arbejdet anvendes personlige værnemidler, skal disse efter brugen kontrolleres og rengøres og anbringes på et nærmere angivet sted. Rengøring af personlige værnemidler skal foregå særskilt med udstyr egnet til formålet. Stk. 2. Når personlige værnemidler kasseres, skal det samles i støvtæt emballage og bortskaffes som asbestholdigt affald, jf. § 31. Stk. 3. Personlige værnemidler skal vaskes adskilt fra andet tøj. Det skal ved transport til vask være pakket i støvtæt emballage, der er tydeligt mærket om, at indholdet kan afgive asbestholdigt støv.

14 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest Asbestundersøgelse på 3 H Genbrugte I de gamle tagplader eller lagde I nye plader omkring tagvinduet? 20 elever genbrugte tagpladerne 1 elev fortalte at de i deres firma tog pladerne hjem på værkstedet, så kunden ikke kunne se, at de skar i dem! 6 elever skiftede til nye plader i det berørte område af taget Nyt tagvindue, der er lagt nye skiffereternit omkring vinduet. Sandsynligvis fordi det er nærmest umuligt at fjerne gamle skiffereternit uden de går i stykker. Nyt tagvindue, der er skåret i de gamle tagplader.

15 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest Branchearbejdsmiljøråder – BAR-vejledning vedr. asbestarbejde

16 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest Tagpladerne er skåret langs stern for at kunne hæve tagrenden op til det nye tag. Det er almindeligt at opsætte ny 125 mm rende frem for den gamle 100 mm rende for at skjule det gamle tag ved udhæng. Asbestundersøgelse på 3 H Hvor mange har inddækket bølgetagplader med stål og skåret 6 cm af det gamle tag ved tagrenden? 7 elever svarende til 25% - Plader blev skåret med vinkelsliber – ingen maske! Og der blev anvendt vinkelsliber i alle 7 tilfælde

17 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest BEK nr. 1792 Gældende asbestbekendtgørelsen § 27. Personer, beskæftiget med arbejde nævnt i § 26, stk. 1 (indvendig asbestarbejde), skal have gennemgået en særlig uddannelse, godkendt af Arbejdstilsynet. (Certifikatkursus af 4 dages varighed) Stk. 2. Ansatte beskæftiget enten med udendørs arbejde, som nævnt i § 26, stk.1, eller med andet arbejde, end det nævnte i § 26, stk.1, og som bliver eller kan blive udsat for påvirkning fra støv fra asbest, skal gennemgå relevant oplærings- og instruktionsforløb m.h.t. forebyggelse og sikkerhed, især f.s.v.a: 1. asbests egenskaber og virkninger for sundheden, herunder også de synergistiske virkninger af rygning, 2. produkttyper eller materialer, der kan formodes at indeholde asbest, 3. aktiviteter, der kan medføre asbesteksponering, og betydningen af forebyggende kontrolforanstaltninger for at formindske eksponeringen, 4. sikre arbejdsmetoder, kontrol og personlige værnemidler, 5. formålet med og det rette valg af åndedrætsværn samt hermed forbundne begrænsninger og rigtig anvendelse, 6. nødforanstaltninger, 7. procedurer for dekontaminering, 8. bortskaffelse af affald, og 9. krav om helbredskontrol.

18 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest BEK nr. 1792 Gældende asbestbekendtgørelse Kapitel 10 - Helbredsundersøgelser og registrering af asbesteksponerede § 32. Ansatte skal have adgang til en helbredsundersøgelse, inden de påbegynder arbejdet med asbest eller med asbestholdigt materiale og om nødvendigt med regelmæssige mellemrum herefter og mindst én gang hvert 3. år, efter angivelserne i bilag 4 og reglerne herfor i bekendtgørelsen om arbejdsmedicinske undersøgelser efter lov om arbejdsmiljø.

19 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest BEK nr. 1792 Gældende asbestbekendtgørelse § 33. Arbejdsgiveren skal registrere de ansatte i en protokol med angivelse af arten og varigheden af deres arbejde samt den påvirkning af asbest, der er forbundet hermed. Arbejdstilsynet og den undersøgende læge, jf. § 32, har adgang til denne protokol. De ansatte har adgang til de oplysninger, der for deres egen person er indført i protokollen. De ansatte og deres repræsentanter inden for virksomheden eller anlægget har adgang til de kollektive og anonyme oplysninger i protokollen. Stk. 2. Protokollen skal opbevares i mindst 40 år, efter at asbestpåvirkningen er ophørt. Ved virksomhedsophør skal listen sendes til det stedlige Arbejdstilsyn.

20 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest Asbestundersøgelse på 3 H Hvor mange har taget et gammelt skifertag ned? 15 elever ud af 29 elever De brugte alle handsker og koben – 1 elev brugte almindelig støvmaske!

21 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest Al indvendigt arbejde med asbest og asbestholdige materialer kræver certifikatkursus Al støvende arbejde, udendørs som indendørs, kræver certifikatkursus Branchearbejdsmiljøråder – BAR-vejledning vedr. asbestarbejde

22 Tømrerfaglærernes Lærebogsudvalg Lærlinge arbejder med asbest ASBEST ER FARLIGT ………..MEN DET ER FARLIGERE AT HÅNDTERE DET FORKERT


Download ppt "Denne PowerPoint er udgivet i håbet om, at alle faglærere vil medvirke til at vi kan få knækket den fortsat stigende kurve i Danmark af asbest relaterede."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google