Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg."— Præsentationens transcript:

1 Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg ’Applicér på valgte slides’ Det danske børnevaccinationsprogram 1. December 2015 Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15

2 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Dagens program: 8.30-9.15Gennemgang af dagens program Børnevaccinationsprogrammet 9.15-9.30 Pause 9.30-10.15Gennemgang og injektionsteknik 10.15-10.30Pause 10.30-11.15Egen rolle i forbindelse med børnevaccinationer 11.15-11.30 Pause 11.30-12.00Modstandere af børnevacciner 12.00-12.45 Frokost Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15

3 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15

4 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Difteri Indført 1943 Alvorlig halsinfektion, pga bakterie, som danner et giftstof (toksin). Toksinet => muskel-og hjertepåvirkning, nyreskade og lammelser. Sygdomsforekomst før Optrådte i epidemier med op til 14.000 tilfælde per år og var forbundet med en dødelighed på op mod 50 %. Difteri antitoxin- behandling og senere antibiotisk behandling reducerede dog dødeligheden væsentligt. Sygdomsforekomst efter Det sidste tilfælde i Danmark blev påvist i 1998. Difteri ses fortsat over det meste af verden. I 1990’erne var der store udbrud af difteri i Østeuropa. Der blev i 2015 påvist et tilfælde af difteri hos en asylansøger i Danmark. Der har været en fatalt tilfælde af difteri i Spanien i 2015 hos en uvaccineret 6- årig dreng. Denne dreng var formodentlig smittet på en sommerlejr, hvor der var adskillige fuldt vaccinerede børn, som havde bærertilstand af difteri i svælget.

5 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Tetanus Indført 1949 Skyldes bakterie, som danner et giftstof (toksin), findes i jord. Muskelspasmer i ansigtet og synkebesvær samtidig med stivhed eller smerte i musklerne i nakke, skuldre, ryg, mave, overarme og lår. Sygdomsforekomst før Tetanus sås efter fødslen og efter sårskader og var forbundet med en døde- lighed på cirka 50 %. Sygdomsforkomst efter Det sidste tilfælde af neonatal tetanus sås i 1970. Tetanus blandt voksne er en sjælden sygdom med 0-2 tilfælde om året.

6 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Polio Indført 1955 Akut virusinfektion, kan angribe nervecellerne i hjernen og rygmarven. Herved opstår børnelammelse. Sygdomsforekomst før Der var årligt omkring 500 poliotilfælde og i 1952/53 var der en epidemi med næsten 2500 tilfælde hvoraf 10 % døde. Sygdomsforekomst efter Det sidste tilfælde af polio, smittet i Danmark, var i 1976, og det sidste importerede tilfælde var i 1983. Europa blev erklæret poliofrit i 2002 af WHO, men polio er endnu ikke udryddet i verden.

7 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Kighoste Indført 1961 Den mest smitsomme bakterieinfektion, vi har herhjemme. Meget alvorlig børnesygdom, hvis man får den før ½ års alderen. Sygdomsforekomst før Sygdommen forekom i epidemier med cirka 5 års mellemrum og var en alvorlig sygdom for især små børn. ca 10 børn døde af det hvert år. Sygdomsforekomst efter Vaccination har reduceret forekomsten af kighoste markant, og de sidste dødsfald sås i 2005 og i 2010. Kighoste kan fortsat være en alvorlig infektion hos især spædbørn.

8 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Haemophilius- influenza type B Indført 1993 Sygdomsforekomst før Var årsag til 80 årlige tilfælde af meningitis hos små børn og 30 tilfælde af epiglottitis. I gennemsnit døde to børn hvert år. Sygedomsforekomst efter Der forekommer nu kun 0-2 tilfælde af denne type meningitis hos små børn om året, ligeledes er epiglottitis hos børn en sjælden tilstand. Til vaccination mod HiB anvendes en konjugeret vaccine, som er meget effektiv, giver langvarig immunitet og ophæver bærertilstand af bakterien. Konjugeringsprocessen gør det muligt at vaccinere børn under 2 år, den alder hvor sygdomsbyrden er højest.

9 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Invasiv pneumokok- sygdom Indført 2007 Pneumokokbak- terien er blevet den hyppigste årsag til bakteriel meningitis. Dødelighed ca 20 % Sygdomsforekomst før Var årsag til over 1.000 tilfælde årligt af meningitis og blodforgiftning (IPS) hos især små børn og hos ældre. Sygdomsforekomst efter Forekomsten af IPS er faldet med 71 % hos børn under 2 år og i hele befolkningen med 30 %.

10 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Mæslinger, Fåresyge og Røde hunde (MFR) Indført 1987 Mæslinger : lunge-el. hjernebetændelse. Fåresyge kan medføre meningitis eller testikelbetændelse. Røde hunde (rubella), smitte inden for de første 3 mdr. af graviditeten kan medføre fosterskader. Sygdomsforekomst før Stort set alle børn fik disse sygdomme, heraf en del også alvorlige følge- tilstande. Således sås der hvert år dødsfald og tilfælde af hjerne- betændelse som følge af mæslinger. Sygedomsforekomst efter Der var 27 tilfælde af mæslinger og 42 tilfælde af fåresyge i 2014. Røde hunde er en mild sygdom og overvåges ikke generelt. Der er overvågning af røde hunde i graviditeten samt af Kongenit Rubella Syndrom, som er en alvorlig komplikation hos spædbarnet efter infektion med røde hunde hos den gravide. Mæslinge tilfælde

11 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Human papillomavirus (HPV) Indført 2009 Smitte kort tid efter seksuel debut Kondom beskytter kun delvist! 30% af 15 -19 årige inficerede 40% af 20 -24 årige inficerede Sygdomsforekomst før Der ses aktuelt 370 tilfælde af hpv-associeret livmoder- halskræft i Danmark hvert år. 175 dør om året. 5000 keglesnit i DK pr år 15.000 kvinder har unormale celleprøver, hvilket kræver yderligere diagnostik/behandling. HPV type 6 og 11 årsag til 90% af kondylomer Sygedomsforekomst efter HPV vaccination forventes at beskytte næsten 100 % mod forstadier til livmoder- halskræft forårsaget af de typer HPV, som er indeholdt i vaccinen. Et dansk studie har allerede nu vist at der er en reduceret forekomst af forstadier til livmoderhalskræft blandt vaccinerede.

12 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Intramuskulær injektion til spædbørn 0-12 mdr Det anbefalede injektionssted er midterste del af musculus vastuslateralis (forrest på siden af låret). Der tages et fast greb om musklen, så denne danner en fold mellem tommelen og de øvrige fingre. OBS! Vær opmærksom på, at folden skal indeholde musklen og ikke kun subkutant væv.

13 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Subkutan injektion hos børn Hos børn under 12 måneder er det foretrukne injektionssted lateralsiden af låret. Hos børn over 12 måneder og hos voksne anbefales øvre yderside af tricepsområdet, maveskindet kan evt. også bruges Ingen børnevacciner gives i dag subcutant!!

14 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Intramuskulær injektion til børn >1 år og voksne Det anbefalede injektionssted er midt på musculus deltoideus (den store skuldermuskel), hvor den er tykkest.

15 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Ved vaccination Alle vaccinerne kan gives samtidigt, men med forskellige indstikssteder dvs en ekstremitet pr stik Ingen vacciner må blandes, med mindre det er angivet på pakningen Kendt allergi mod et indholdsstof i vaccinen bør altid betragtes som en relativ kontraindikation mod vaccination f.eks. æg. I tilfælde af akut sygdom med feber bør vaccination udskydes. Almindelig forkølelse uden feber ikke grund til at udskyde vaccination. Børn, der har en sygdomstilstand i mulig udvikling eller under udredning, bør ikke vaccineres, før tilstanden er stationær og diagnostisk afklaret

16 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Bivirkninger Alle vaccinationer kan medføre feber, og feberkramper kan derfor forekomme. Visse lette bivirkninger ses så hyppigt, at de betragtes som forventelige fx rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet, hovedpine, utilpashed og feber, mens alvorlige vaccinationsreaktioner er ekstremt sjældne. Vaccinationsreaktioner anmeldes til Lægemiddelstyrelsen, som overvåger forekomsten af bivirkninger. Varige skader skal desuden indberettes til Arbejdsskadestyrelsen.

17 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Hvilken rolle har du under vaccinationer?

18 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15

19 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Også en plejesituation, hvad gør vi? God kontakt med forældre og barn/børn Kommunikation, velkomst Dialog med forældre, hvad de evt kender til vaccinerne, evt bekymringer/tanker Om de har oplevelser med tidligere reaktioner hos barnet eller søskende Informationer om bivirkninger (knudeagtig på lår v indstikssted, feber 1-2 døgn efter vaccination, v MFR vaccine 10-12 dage efter) forholden sig v feber Altid rolig og rolige bevægelser Observer undervejs

20 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Efter vaccination: Altid ros til forældre og barn!!!

21 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Hvad med de forældre der fravælger at få deres børn vaccineret? Hvad er årsager til fravælgelsen?

22 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Faktorer oftest forbundet med afslag af vacciner Opfattelse af, at vacciner er usikre og ineffektive Opfattelse af, at sygdomme er sjældne og milde Mindre tillid til sundhedssystemet, regeringen, og virksomheder (i forhold til vacciner: Fx 82% af modstandere skeptiske over for medicinalindustrien) Mere tilbøjelige til at tro på en MFR-autisme sammenhæng Mindre tilfredse med modtaget vaccine-information Mere tillid til mediedækning af vaccine-risiko Mindre tilfredshed med interaktion med egen læge vedr. vaccine Bekymring om overbelastning af immunsystemet Afvisning af vaccine som socialt ansvar Forventning om fortrydelse efter vaccinering Tidlig bekymring om vaccine Skepsis om vaccine-forskning Foretrækker naturlig immunitet Foretrækker alternative behandlingsformer

23 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Kommunikation til modstandere Modstandere ser vaccine som et værdispørgsmål Medierne fremhæver enkelte historier Kræver indgående kendskab til konkrete værdier, som motiverer modstand, og at kommunikationen tager dem alvorligt Vigtigt at skabe tillid: Åbenhed om bivirkninger, medicinalindustriens rolle i forskning, etc.

24 Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Jeanne Vium – Hillerød 1/12-15 Hvad har I lært i dag? Hvad tager I især med herfra? Hvilken rolle, mener I vacciner spiller for samfundet?


Download ppt "Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google