Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hvad !¤?#¤%$!* er museologi?. Hvad betyder museologi? Ordet museologi er dannet af to ord: ”museo” og ”logos” ”Museo” stammer fra det græske ord ”museion”,

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hvad !¤?#¤%$!* er museologi?. Hvad betyder museologi? Ordet museologi er dannet af to ord: ”museo” og ”logos” ”Museo” stammer fra det græske ord ”museion”,"— Præsentationens transcript:

1 Hvad !¤?#¤%$!* er museologi?

2 Hvad betyder museologi? Ordet museologi er dannet af to ord: ”museo” og ”logos” ”Museo” stammer fra det græske ord ”museion”, der betyder museernes tempel ”Logos” betyder ord eller tale, d.v.s. læren eller videnskaben om Kilde: Ane Hejlskov Larsen

3 Museer og/eller museologi? Det er nærliggende at tro, at museologi er museumsvidenskab eller - kundskab. Men museologien handler om mere end hvordan man udfører musealt arbejde eller arbejder på et museum.

4 Hvad handler museologi om? Museologien handler om musealiserings- processer eller hvordan museale aktiviteter skaber betydning og kan fortolkes. Om forholdet mellem kulturarven, mennesket og det omgivende samfund. Både den materielle og immaterielle kulturarv.

5

6 Forholdet mellem fagdisciplin, teori og praksis: Museologi er en metadisciplin, hvor den enkelte fagdisciplin betragtes fra en museologisk synsvinkel. Museerne er museologiens mest benyttede case.

7 Museologi – en ny videnskab?: 1. Fase: Museologi opstod i 1800-tallet og var først og fremmest knyttet til museernes praktiske hverdag. 2. Fase: Museerne har flere fælles anliggender. Tværfagligheden blev udvikles. Ca. 1960 3. Fase: Museologi er en selvstændig disciplin med sit eget begrebsapparat og sin egen teoridannelse. Fra ca. 1985.

8 Hvad kan vi bruge museologien til? At få indsigt i kulturarven, som afsæt for menneskets lokale og globale selvforståelse At få indsigt i museal virksomhed At få viden om videnskabsteori og –historie At leve op til almen studieforberedelses målsætning…

9 (http://www.uvm.dk/06/almenstudie.htm?menuid=6410)http://www.uvm.dk/06/almenstudie.htm?menuid=6410

10 Hvad er gevinsten? Øgning af almen viden om kulturinstitutioner, kulturpolitik, kulturarv Opøvelse af en vis kritisk-refleksiv holdning til museumsinstitutionen igennem læring om musealiseringsprocesser (empowerment i f. t. museumsinstitutionen) Begyndende bevidsthed om koblingen mellem læring og oplevelse → øget indsigt i egen læring Bearbejdelse og verbalisering af sansebaserede indtryk (skærpelse af sproglig bevidsthed)

11 Hvad er gevinsten? (forts.) Begyndende ”museum literacy”, d.v.s. evnen til at tyde og formulere sig om udstillingspraksis og genstandenes komplekse tale Indblik i den faglige organisering af viden og kompetencer i en institution uden for skolen Forståelse for skiftende tiders tankemønstre, samfundsmæssige problemstillinger m. m., spejlet i og fortolket igennem museums- genstande og -samlinger Indblik i samspillet mellem teoretisk og anvendt viden

12 1.e og 1.f’s AT forløb

13

14 http://www.uvm.dk/06/lys.htm?menuid=6410

15 Museumsloven § 2. Gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling er det museernes opgave at virke for sikring af Danmarks kultur- og naturarv at belyse kultur-, natur- og kunsthistorien at udvikle samlinger og dokumentation inden for deres ansvarsområde at gøre samlinger og dokumentation tilgængelig for offentligheden at stille samlinger og dokumentation til rådighed for forskningen og udbrede kendskabet til forskningens resultater.

16 Museumsloven for de naturhistoriske museer § 8. De naturhistoriske museer belyser naturen, dens udvikling, nutidige miljø og samspillet med mennesket.

17 Museumsloven for kulturhistoriske museer § 4. De kulturhistoriske museer belyser forandring, variation og kontinuitet i menneskers livsvilkår fra de ældste tider til nu.

18 Museumsloven for kunsthistoriske museer § 6. Kunstmuseerne belyser billedkunstens historie og aktuelle udtryk samt dens æstetiske og erkendelsesmæssige dimensioner.

19 Museer i Danmark? Omkr. 150 store og små museale institutioner – de fleste selvejende, en mindre del kommunale og den mindste del er statslige institutioner. Moesgård, ARoS, Naturhistorisk museum er paragraf 16-museer. Har særlige forpligtigelser. Steno Museet og Antikmuseet er universitetsmuseer.


Download ppt "Hvad !¤?#¤%$!* er museologi?. Hvad betyder museologi? Ordet museologi er dannet af to ord: ”museo” og ”logos” ”Museo” stammer fra det græske ord ”museion”,"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google