Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Fagdidaktik i sprogfag – lingvistisk kompetence Viden og færdigheder ift. Udtale, stavemåder, morfologi og syntaks (sætningsdannelse) samt ordforråd. Deklarativ.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Fagdidaktik i sprogfag – lingvistisk kompetence Viden og færdigheder ift. Udtale, stavemåder, morfologi og syntaks (sætningsdannelse) samt ordforråd. Deklarativ."— Præsentationens transcript:

1 Fagdidaktik i sprogfag – lingvistisk kompetence Viden og færdigheder ift. Udtale, stavemåder, morfologi og syntaks (sætningsdannelse) samt ordforråd. Deklarativ viden = Viden om Procedural viden = viden om hvordan Udtale. Hvis det sproglige afviger for meget fra en given norm, vil fokus helt sikkert flytte sig fra indholdet til den sproglige form, så den sproglige kode kommer i vejen for et fokus på budskabet. It programmer hvor man gentager, og som kan give umiddelbar feedback. Optage højtlæsning. Der skal være et vist element af grammatisk træning i den moderne sprogundervisning, men den skal foregå i en kommunikativ kontekst og med det endelige mål at opnå kommunikativ kompetence. FOKUS PÅ FORM. MODSÆTNING TIL FOKUS PÅ FORMER. Den analytiske tilgang til grammatiske former uden hensyn til kontekst. Fokus på form betyder at man nogle gange er nødt til at rette opmærksomheden på sproglige aspekter, som opstår i den kommunikative kontekst. En kommunikativ grammatik omfatter sætninger som del af en sammenhæng, situationer eller tekst. FORM – BETYDNING – FUNKTION

2 Side 2 Fokus på input Relevant og varieret input i sprogindlæring – vigtigt! Noticing betyder, at eleven lægger mærke til aspekter af inputtet. Input kan blive til intake dvs der er blevet internaliseret og inkorporeret i elevens intersprog, det udviklende sprogsystem. I inputfokuseret undervisning integreres der øvelser, hvor eleven ikke bliver bedt om at producere en form, men bare genkende eller forstå dens betydning- feks.:  Sandt eller falsk øvelser  Sætning skal matche til tegning  Øvelse af nutid og datid, lave forskellige sætninger  Affektive aktiviteter hvor man giver sin mening om et udsagn. Der er ikke korrekte og forkerte svar. Fokus på output. Outputbaseret træning fremmer produktionen. Grammatik – og opnåelse af kommunikativ kompetence:  Målrettet interaktiv feedback  Forberedelse eller afslutning i forb. Med kommunikative tasks.  Grammtikfokuserede tasks.  Samarbejde om at producere outout. Interaktiv feedback. Forhandle betydning med en partner. Grammatisk læring udvikles, og det er en form for eksplicit grammatikundervisning. Tasks. Her er det oplagt at inddrage et vist fokus på form – dvs. grammatikundervisning af en eller anden art, enten i fasen før eller fasen efter.

3 Side 3. Grammatikfokuserede tasks. Informationshul, blive enige om svar, og planlægge hvad de vil sige til klassen. Samarbejde om at producere output. Dictogloss opgave: Læreren læser en tekst i normalt tempo Læreren læser igen, eleverne tager noter om ord eller vendinger Eleverne arbejder i grupper med at genskabe teksten så nøjagtigt som muligt. Hver elev vil have forskelligt sprogligt fokus, som de udveksler med hinanden, og dermed opdager nye ting. Betydningen af et godt ordforråd. Det enkelte ord deles i 3 kategorier: ordets form (stavemåde og udtale) Ordets indhold, ordets brug (grammatiske mønstre mm) Gentagelse Vigtige faktorer: At ordet bemærkes Elevens behov for ordet Træk ved det enkelte ord Gentagelse Dybdebearbejdning Generativ brug i nye situationer


Download ppt "Fagdidaktik i sprogfag – lingvistisk kompetence Viden og færdigheder ift. Udtale, stavemåder, morfologi og syntaks (sætningsdannelse) samt ordforråd. Deklarativ."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google