Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hvad betyder erhvervsuddannelsesreformen for voksne?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hvad betyder erhvervsuddannelsesreformen for voksne?"— Præsentationens transcript:

1 Hvad betyder erhvervsuddannelsesreformen for voksne?

2 REFORMENS HOVEDELEMENTER Et attraktivt ungdomsuddannelsesmiljø Enklere og mere overskuelig struktur Bedre videreuddannelsesmuligheder Ny attraktiv vej fra ufaglært til faglært for voksne på 25 år og derover Klare adgangskrav Ny erhvervsrettet 10. klasse (eud10) Mere og bedre undervisning, herunder kompetenceløft Styrket uddannelsesgaranti En kombineret ungdomsuddannelse Fokusering af vejledningsindsatsen

3 NY EUD REFORM 4 Ambitiøse mål: Flere elever skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse. Mindst 25 procent af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse i 2020. Mindst 30 procent af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse i 2025. Flere skal fuldføre en påbegyndt erhvervsuddannelse. Fuldførelsen skal stige fra 52 procent i 2012 til 60 procent i 2020 og til 67 procent i 2025. Erhvervsuddannelserne skal udfordre alle elever til at blive så dygtige, som de kan. Tilliden til og trivslen på erhvervsskolerne skal styrkes.

4 MERE OG BEDRE UNDERVISNING Minimumstimetal: 25 klokketimer om ugen i 2015, 26 timer fra 2016. Øget brug af undervisningsdifferentiering Øget brug af niveaudeling og talentspor, fx udbud og udvikling af fag på flere niveauer

5 HVEM KAN TAGE EN ERHVERVSUDDANNELSE FRA 2015 Tre hovedveje til at påbegynde en erhvervsuddannelse: Mindst 02 i hhv. dansk og matematik ved de afsluttende prøver i 9. eller 10. klasse – samt folkeskoleelever -vurderet uddannelsesparat (sociale/personlige kompetencer) Elever med en uddannelsesaftale. Elever med anden ungdomsuddannelse, hvis niveauet i dansk og matematik er opnået. Herudover mulighed for optagelse via: Optagelsesprøve sidste uge i juni/ 1 uge i juli med samtale og helhedsvurdering. Forsøg med betinget optag og faglige kursusforløb.

6 BEDRE VIDEREUDDANNELSES MULIGHEDER Alle erhvervsuddannelser med en normeret varighed på mindst 3 år vil give adgang til erhvervsakademiuddannelserne. Højniveaufag på EUD sidestilles med gymnasiale fag ift. at opfylde specifikke adgangskrav på videregående uddannelser. Bedre overgang til professionsbacheloruddannelser og universitetsbacheloruddannelser.

7 GRUNDFORLØB 1 Hovedområder Omsorg, sundhed og pædagogik Kontor, handel og forretningsservice Fødevarer, jordbrug og oplevelser Teknologi, byggeri og transport

8 EUD 2015

9 EUX

10 DET MERKANTILE OMRÅDE

11 ERHVERVSUDDANNELSE FOR VOKSNE EUV

12 HVAD ER EN ERHVERVSUDDANNELSE TIL VOKSNE EUV? Alle elever, som er fyldt 25 år, skal optages til en EUV. EUV har til formål at skabe en mere attraktiv, målrettet og overskuelig uddannelsesvej for de voksne. Med EUV-forløbet får man samme kompetencer og skal til samme afsluttende prøve som i en tilsvarende EUD-uddannelse.

13 OPTAGELSE PÅ EUV De alm. Adgangskrav gælder dvs. Man skal have bestået matematik og dansk med karakteren 2 i gennemsnit for hvert fag Optagelsesprøve på erhvervsskolen hvis man ikke opfylder adgangskravet. Erhvervsskolen fortager en grundig og systematisk realkompetencevurdering. Ralkompetencevurderingen består af en objektiv generel vurdering og af en individuel vurdering. Den generelle vurdering bygger på faste kriterier for godskrivning(centralt udarbejdede) Den individuelle vurdering vil afgøre, om det enkelte uddannelsesforløb skal afkortes ud over det, der eventuelt er givet som led i den generelle vurdering –Konkret beslutning om afkortning af praktikperioden ligger hos arbejdsmarkedets parter –Konkret beslutning om afkortning af skoleundervisning ligger hos erhvervsskolen.

14 UDDANNELSESFORLØBETS LÆNGDE Det fastlagte uddannelsesforløb i EUV er som udgangspunkt kortere end et tilsvarende EUD-hovedforløb, fordi voksne typisk er mere målrettede og modne end unge. Samtidig har voksne ofte uddannelse og erfaring med i bagagen, der kan bygges videre på. Hvis den voksne har meget svage eller ingen uddannelsesforudsætninger og ikke har erhvervserfaring, vil det være muligt at få et udvidet EUV-forløb, som i omfang og varighed svarer til et EUD-forløb for de unge, der ikke kommer direkte fra 9. eller 10. klasse.

15 HVORDAN SER ET EUV FORLØB UD? EUV-forløbene beskrives af arbejdsmarkedets parter (de faglige udvalg) inden for en central ramme fastsat af Undervisningsministeriet. Det er derfor parterne, der fastlægger fag og indhold. Hvor der ikke er beskrevet et EUV-forløb vil det være op til skolerne at tilrettelægge undervisningen inden for den fastlagte ramme. Forløbene vil i udgangspunktet være 10 procent kortere end et tilsvarende EUD-forløb, og praktikuddannelsen vil maksimalt være to år. Hvis den voksne har meget svage eller ingen uddannelsesforudsætninger og ikke har erhvervserfaring, vil det være muligt at få et udvidet EUV-forløb, som i omfang og varighed svarer til et EUD-forløb for de unge, der ikke kommer direkte fra 9. eller 10. klasse. Den enkelte voksnes uddannelsesforløb vil blive endeligt fastlagt på baggrund af en realkompetencevurdering.

16 ER DER PRAKTIK I EUV Ja. EUV skal være en vekseluddannelse ligesom erhvervsuddannelserne. Hvis en voksen har to års relevant erhvervserfaring forud for uddannelsesstart, vil han eller hun dog få godskrevet hele praktikuddannelsen, som det er tilfældet i GVU i dag.

17 ØKONOMI I EUV Hvilken forsørgelse man kan modtage under EUV-forløbet afhænger af en række forhold: Hvis eleven er i beskæftigelse, vil arbejdspladsen udbetale elevløn, og virksomheden vil modtage EUV-refusion på op til 110 pct. af højeste dagpengesats. Hvis eleven ikke er i beskæftigelse afhænger forsørgelsen af, om eleven vurderes at have behov for praktik. Såfremt eleven ikke vurderes at have behov for praktik, er eleven SU- berettiget under EUV-forløbet. Hvis eleven i det indledende RKV-forløb vurderes til at skulle gennemgå et praktikforløb, vil eleven kunne opnå elevløn fra praktikstedet, som vil få EUV-refusion på op til 110 pct. af højeste dagpengesats. Såfremt eleven ikke finder et praktiksted, vil eleven kunne modtage SU til grundforløbet og skolepraktikydelse under hele hovedforløbet. Det vil ligesom i dag være muligt at tage en erhvervsuddannelse gennem den aktive beskæftigelsesindsats med dagpenge eller kontanthjælp som forsørgelse, efter aftale med kommunen.

18 STYRKET UDDANNELSESGARANTI


Download ppt "Hvad betyder erhvervsuddannelsesreformen for voksne?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google