Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

De nye prøver i dansk Velkommen Eftermiddagens program –Prøven i retskrivning (fb) –Prøven i læsning –Prøven i skriftlig fremstilling, herunder vurdering.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "De nye prøver i dansk Velkommen Eftermiddagens program –Prøven i retskrivning (fb) –Prøven i læsning –Prøven i skriftlig fremstilling, herunder vurdering."— Præsentationens transcript:

1 De nye prøver i dansk Velkommen Eftermiddagens program –Prøven i retskrivning (fb) –Prøven i læsning –Prøven i skriftlig fremstilling, herunder vurdering af to opgaver (kt) –De mundtlige prøver A-prøven (fb) B-prøven (kt) Der er også kaffepause

2 De nye prøver i dansk 2007 Skriftlig fremstilling Dansk fsa Velkommen

3 Prøver og undervisning Fælles Mål Slutmål (trinmål) genfindes i prøvekrav Planlægning og evaluering – den røde tråd Skærpet fokus på sprog og læsning Oplæsning Bevidst arbejde med skriftlighed - sprog- og genrearbejde, respons Tekster og andre udtryksformer – genrearbejde – fordybelse – perspektivering Evaluering – refleksion – anvende faglighed.

4 Dansk skriftlig fremstilling Prøve i skriftlig fremstilling 3½ time Individuelt Ingen samtalerunde Skrivning på computer eller i hånden Kommunalt censorkorps og beskikket censur Bekendtgørelse nr. 728 af 26.06. 2006 1.10. Besvarelsen i skriftlig fremstilling kan udfærdiges i hånden eller ved skrivning på computer. Ved brug af computer må der anvendes tekstbehandling med grammatik- og stavekontrol samt elektroniske ordbøger.

5 Hvad skal undervisningen lede frem til i dansk skriftlig fremstilling? Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at skrive forståeligt, klart og varieret i en form, der passer til situationen udtrykke fantasi, følelser, tanker, erfaringer og viden i en sammenhængende og disponeret form styre skriveprocessen fra ide til færdig tekst anvende og forholde sig til korrekt sprog, retstavning og tegnsætning i egne og andres tekster anvende layout, så tekst og billeder understøtter kommunikationen skrive en læselig, personlig, rytmisk håndskrift med passende hastighed og skrive på computer med hensigtsmæssig skriveteknik indgå i dialog om egne og andres skriftlige fremstillinger fastholde det væsentlige af det, de læser, hører og ser.

6 Dansk skriftlig fremstilling Bekendtgørelse nr. 728 af 26.06. 2006 1.12. Der prøves i at - skrive forståeligt, klart og varieret i en form, der passer til situationen, - kunne udtrykke fantasi, følelser, tanker, erfaringer og viden med anvendelse af genrebevidsthed, viden om fremstillingsformer og sproglige virkemidler, - anvende korrekt sprog, herunder retstavning og tegnsætning, - styre skriveprocessen fra ide til færdig tekst, - anvende layout så tekst og eventuelle illustrationer understøtter kommunikationen, - forholde sig åbent og analytisk til tekster fra forskellige medier, - anvende forskellige genrer, fremstillingsformer, fortælleteknikker og virkemidler i en form, der passer til situationen, - anvende kundskaber om samspillet mellem sprog, indhold, genre og situation. 1.13. Der gives én karakter for besvarelsen og én karakter for orden.

7 Dansk skriftlig fremstilling Vurderingskriterier - folkeskolens afgangsprøve For at en besvarelse kan vurderes til en karakter i middelområdet (7-9) skal besvarelsen som helhed være forståelig og klar besvarelsen være nogenlunde dækkende i forhold til opgaveformuleringen – både hvad angår indhold og form sproget være forståeligt og nogenlunde klart og varieret retskrivning og tegnsætning være nogenlunde sikker indholdet være forholdsvis fyldigt besvarelsen være rimeligt disponeret.

8 fsa 2006

9 Kast dig ud i verden

10 Et indlæg til UNG Tag stilling til Timm Vladimirs synspunkter Din lyst og dine forventninger til ”at kaste dig ud i verden” Hvad skal du: Kommentere, læse og finde nogle markante synspunkter (globen, opskriften på en god ferie, gribe dagen, tage de chancer der byder sig, en obligatorisk ung-rejse, 3 gloser på det fremmede sprog, et smil) Skrive et indlæg til et blad Inddrage dine egne forventninger

11 Når terror bliver nær

12 Skriv et resumé Skriv hvordan terror påvirker os Vælg selv genre (hvilken og hvordan vælger de genre?) Tegningerne?

13 På balkonen

14 Skriv en historie.. –Krav til fortællingen er, at du er en af personerne på balkonen, og at det I ser fra balkonen skal spille en væsentlig rolle i din historie –Fiktion –Disposition –indholdselementer

15 Vodka, fart og adrenalin

16 Et læserbrev –Artiklen skal kommenteres –Statistikkerne skal kommenteres –Din holdning skal fremgå –Form!

17 En krimi

18 Skriv en novelle Du kan selv vælge overskrift - fiktion - genre!!!

19 Forældre

20 Essay Hvad skal digtet? Det kan være disposition, de indholdselementer, essayet skal bygges op over

21 Tekster om prøver Mail-adresse: fap@seku.dk http://us.uvm.dk/grundskole/afsluttendeproever BEK nr. 728 af 26/06/2006 (tidl. 737) Fælles Mål mv. (Folkeskolens afgangsprøve, bundne prøvefag, prøvefag til udtræk og frivillige prøvefag) BEK nr. 752 af 30/06/2006 (tidl. 351) Bekendtgørelse om prøver og eksamen i folkeskolen og i de almene og studieforberedende ungdoms- og voksenuddannelser INFO 1 / 19.7.2006, INFO 2 /30.11.06 Retningslinjer om praktiske og proceduremæssige forhold Vejledning om fravigelse af bestemmelser ved folkeskolens afsluttende prøver Fælles Mål i dansk Vejledning til prøverne i dansk (www.uvm.dk)

22 Prøve i mundtlig dansk A eller B Valg mellem A og B foretages for en hel klasse / et helt hold Foretages i starten af skoleåret – skolelederens afgørelse Registreres på skolen Meddeles censor.

23 Opgivelser Fælles eller individuelle Skal dække stof, der har været genstand for undervisning Fra 8. og 9. klasse Normalsider, genrer, større fiktive værker, kilder Opbevares på skolen, sendes til censor, uddeles til elever. Kan indkaldes af UVM Sammenhæng mellem opgivelser og prøveoplæg/fordybelsesområder – dybde og bredde.

24 OPLÆSNING Fokus på læsning Mundtlighed Fortolkningsmulighed Gode erfaringer fra forsøg *** A: Eleven udvælger i tekstoplæg Læreren vedlægger ved andre udtryksformer B: Eleven vælger oplæsningsstykke

25 Prøve i mundtlig dansk – prøveform B Forløbet af prøven Tilrettelæggelse af fordybelsesområder ud fra opgivelserne Lodtrækning mellem fordybelsesområder Fordybelsesperiode (10 lektioner), hvor eleven undersøger og udvælger prøvestof og fordyber sig i sit valgte prøveoplæg Læreren er vejleder og godkender prøveoplæg Udformning og aflevering af synopse for den mundtlige prøve Mundtlig prøve og karaktergivning.

26 Prøve i mundtlig dansk – prøveform B Synopsen skal være kort og i oversigtsform. Den bør normalt indeholde: En forside med: Elevens navn og prøveniveau Titel på fordybelsesområde Præsentation af prøveoplægget og begrundelse for valget af dette En side 2 med: Disposition for den mundtlige prøve Præsentation af analyse og fortolkningspunkter Præsentation af perspektiveringsområder Kildefortegnelse over læste tekster og andre oplysninger, der er anvendt i fordybelsesarbejdet.

27 Prøve mundtlig dansk – prøveform B For at kunne vurderes som en præstation i middelområdet med hensyn til tekstarbejde skal præstationen vise indsigt i hovedindholdet og dets væsentlige elementer analyse og fortolkning vise en nogenlunde indsigt i sammenhængen mellem sprog, indhold og genre analyse og fortolkning være begrundede ud fra iagttagelser i oplæggets indhold og form præstationen indeholde en begrundet vurdering af oplægget perspektiveringen til danskfaglige områder fra opgivelserne og til andre tekster og udtryksformer begrundes med faglige argumenter

28 7-trinsskalaen Karak- ter BetegnelseBeskrivelse 12ADen fremragende præstation Karakteren 12 gives for den fremragende præstation, der demonstrerer udtømmende opfyldelse af fagets mål, med ingen eller kun få uvæsentlige mangler 10BDen fortrinlige præstation Karakteren 10 gives for den fortrinlige præstation, der demonstrerer omfattende opfyldelse af fagets mål, med nogle mindre væsentlige mangler 7CDen gode præstationKarakteren 7 gives for den gode præstation, der demonstrerer opfyldelse af fagets mål, med en del mangler 4DDen jævne præstationKarakteren 4 gives for den jævne præstation, der demonstrerer en mindre grad af opfyldelse af fagets mål, med adskillige væsentlige mangler 02EDen tilstrækkelige præstation Karakteren 02 gives for den tilstrækkelige præstation, der demonstrerer den minimalt acceptable grad af opfyldelse af fagets mål. 00FxDen utilstrækkelige præstation Karakteren 00 gives for den utilstrækkelige præstation, der ikke demonstrerer en acceptabel grad af opfyldelse af fagets mål. -3FDen ringe præstationKarakteren -3 gives for den helt uacceptable præstation.

29

30


Download ppt "De nye prøver i dansk Velkommen Eftermiddagens program –Prøven i retskrivning (fb) –Prøven i læsning –Prøven i skriftlig fremstilling, herunder vurdering."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google