Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Iværksættelse af talentudvikling 2016. Oplægets formål Med baggrund i vores erfaringer, at inspirere til at få de bedste elever i erhvervs uddannelserne.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Iværksættelse af talentudvikling 2016. Oplægets formål Med baggrund i vores erfaringer, at inspirere til at få de bedste elever i erhvervs uddannelserne."— Præsentationens transcript:

1 Iværksættelse af talentudvikling 2016

2 Oplægets formål Med baggrund i vores erfaringer, at inspirere til at få de bedste elever i erhvervs uddannelserne. Hvordan vil vi bruge vores erfaringer i talentsporet Fortælle om vores talenthold, opstarten af det og opsøgende arbejde og branding.

3 Hvad er talenthold? ”hard work beats talent, when talent dosen`t work hard” Eleven vælger med mesters opbakning at tilmelde sig talentholdet som foregår over 20 dage som valgfag, eleven skal ikke udtages eller testes inden optagelsen, forløbet har fokus på udvikling af deres kompetencer og motivere dem til at blive bedre samt udfordre dem til at blive mere selvstændige. På TSS har vi gennem mange år satset hårdt på talentarbejde gennem kokke og tjener konkurrencer, vi har deltaget, afholdt og udviklet konkurrencer med stor succes.

4 Talenthold forsat Med ønsket om at få mere fokus på talentarbejde til en bredere gruppe startede vi vores talenthold i 2013. I første fase inddragede vi mestre ind til en snak om deres ønsker og behov, og de ville gerne have fokus på: Eleven kan tage mere ansvar Fastholdelse af eleven på virksomheden Større faglighed Fokus på økonomi og organisations forståelse. Med udgangspunkt i ovenstående lavede vi følgende:

5 Talent hold Undervisningen på talent holdet består af praktik og teori overskriften på de forskellige dage er: Sensorik - sammenlæst kokke, cater og tjener, systematisk smagning af vin, chokolade smagning og demo ved callebaut, mad og vin match Dansk frugt: henkogning, frugtvin, besøg cold hand winery, test med forskellige æblesorter. Signaturet : eleven sammensætter og forfiner ret i samarbejde med en udpeget mentor, ud fra teorien om Tanke, tilberedning og tallerken- systematisk opbygning af ret. Øl og brød : fokus på gær, øltyper med besøg på grauballe bryghus, brødteori og bagning. Restaurationsdrift og økonomi : virksomhedsbesøg på Lyng dal med fokus på deres opstart, økonomien derom, styring af budgetter, forretningsplan osv. Ledelse: besøg af 2 restauratører der fortæller om deres ledelses tanker og teorier, ledelses stile, kommunikation osv. Studietur: gastronomisk rejse til Paris og Reims med fokus på Rungis og Champagne. Opsamling og evaluering, samt feedback på deres afleverede opgavehæfter. Kompetancer Personlige kompetencer: Viljen til at ville, giver evnen til at kunne. Eleven kan fokusere på en opgave gennem hele processen Eleven bruger tidligere viden/værktøjer til at opnå bedre resultat. Eleven kan se værdien i at dygtiggøre sig Faglige kompetencer: Eleven kan afkode en opskrift og på den måde undgå eller forudse de steder hvor opskriften kan være svær eller udfordrende. Eleven kan arbejde systematisk med udviklingen af en ret Eleven kan koble deres varekendskab sammen med praktisk forståelse og tilberedningsmetoder.

6 Hvad er talent? Skal det udvælges Er det faglige eller personlige kompetencer der gør dig talent?

7 Hvad er talent på TSS? Er nysgerrige og videbegærlige Fra produkt til proces orienteret Har et højt ambitionsniveau Lærer hurtigt at overføre viden og teknikker Systematisk i deres tilgang til udvikling og kreativitet

8 Opsøg og opstart. Vi valgte at gå massivt ud på de sociale medier, maile til alle mestre, var på alle relevante hovedforløbs klasser og fortælle om holdet, inden vi startede målrettet at besøge de virksomheder vi ved kunne have interesse, samt på de henvendelser vi havde fået på vores launch af holdet. Gennem et halvt år lavede vi opsøgende arbejde, hvor vi var ude at fortælle om holdet og lave tilmeldinger. Vi lavede en folder med beskrivelse af indhold og hvordan man praktisk skulle tilmelde sig samt en beskrivelse af de enkelte lektioner. Første hold bestod af 12 tjenere og 15 kokke. De følgende år forsatte vi at have tilbuddet med når vi var på opsøgende arbejde, samt de elever der havde gennemgået har fungeret som ambassadører for holdet. Holdstørrelser: 2014: 16 2015: 28

9 Udfordringerne. Vi har erfaret at i vores tilfælde har det taget ca 2 år og få opstartet forløbet til en grad hvor vi kan spare lidt på det opsøgende arbejde og holdet kan hvile i sig selv. Vi er sikre på at tidligere elever har en stor del af succesen som ambasadører. Pga. forskelligheden i eleverne niveau, var vi nødsaget til at skulle igennem nogen grundlæggende emner inden vi kunne begynde at bygge ovenpå, løsningen blev et opgavehæfte med de forskellige emner, der skulle laves til hver gang så der er en basis viden omkring emnet inden vi går i gang. Hæftet danner også grundlag for deres mundtlige afslutning på forløbet.

10 Erfaringen Vi har set rigtigt meget på elevernes feed back på undervisningen, og hver gang tilrettet undervisningen så eleven kan få det optimale udbytte af opholdet. Vi har nu et produkt der tilgodeser både skole, elev og mester, vores sidste hold har vi fået utroligt god feed back fra både mester og elever. Mange lektioner er foregået sammenlæst mellem kokke og tjenere, det har givet en fantastisk synergi og respekt, øvelserne med mad/vin sammensætninger har tvunget dem til virkelig at smage, forfine og diskutere nuancerne i maden og vinen. Erfaringsmæssigt er det en succes at blande fagene, det presser eleven ud i at yde bedre.

11 Mesterens udbytte. Mesters holdning til holdet og deres støtte har været essentielt for succesen Åbenlys Det gemte Dygtigt faglige elever Bedre netværk for virksomheden Større interesse for faget Bedre forretnings forsåelse fra elevens side Større ansvars bevidsthed Fastholdelse på virksomheden

12 Branding Vi har skabt en faglig identitet for eleven ved at være på talentholdet, de er stolte af at være hos os. Hver elev får en skjorte eller kokkejakke med talent brodering, vi ser dem bruge dem flittigt på skolen også uden for talent undervisningen. Vi har brugt dem flittigt på vores fb. Side, og de bliver tilbudt at komme med til nogen af vores speciel arrangementer. Eleverne selv poster mange opslag fra skolen, undervisningen og turen til Frankrig, og det er vigtig markedsføring for skolen.

13 Hvordan markedsfører vi talentsporet? Hvad er vigtigt at få fortalt mester/elev om talentsporet forud for hovedforløb? Hvordan kan vi markedsføre talentarbejdet ”ud af huset” – til folkeskole og andre?

14 Succes Det at eleverne har haft en fælles succes oplevelse har skabt et fantastisk netværk for dem, på alle hold har vi administreret en facebook gruppe, til den mere uformelle del af undervisningen, her deler de opslag, billeder, opskrifter, links og deres sociale sammenkomster. Det er vigtigt at vi som undervisere skal fremstå som stærke faglige og sociale rollemodeller. Med vores (de 2 hovedlærer) baggrund som trænere for diverse konkurrencehold står vi stærkt i elevernes bevidsthed. Vores brug af faglige mentorer i udvikling af kokkenes signatur retter, får eleven indspark direkte fra branchen. Mange af vores oplægsholdere er gastronomiske forbilleder for eleverne, der er respekt om vores undervisning.

15 TSS udbytte Det er vigtigt for TSS at kunne tilbyde ekstra til de elever der skal udfordres fagligt. Talenterne giver tilbage i under deres almindelige hovedforløb til andre elever. Vi vil anderkendes i branchen, for vores høje faglige niveau. Kompetence løft til de medarbejdere der arbejder med talenterne, da der stilles højere krav. Som træningsbase for det Danske Junior kokkelandshold, kan vi vise vores elever det noget af det ypperste inden for konkurrence gastronomi, det er vigtigt for elevens egen målsætning og ambitioner. Gennem vores talenthold, skal vi inspirere og motivere elever til at blive talenter og udfordre dem der er det.

16 Hvad kan i tage med videre som inspiration fra dette oplæg?

17 Hvad vil vi som skole tage med videre til talentsporet : Fokus på proces i madlavning Fokus på restaurantoplevelsen som en multisensorisk oplevelse Fokus på tjenernes formidling og viden for at skabe den høj gastronomiske helhedsoplevelse. Repetition af retter/elementer(signatur) Arbejde mere med elevens egne mål og hjælpe dem til at sætte ord på og lave en plan. Eleven skal være bedre til at dokumentere


Download ppt "Iværksættelse af talentudvikling 2016. Oplægets formål Med baggrund i vores erfaringer, at inspirere til at få de bedste elever i erhvervs uddannelserne."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google