Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

DK 2 - 1 Klimaforandringer og forsikring. DK 2 - 2 Hvem er F&P?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "DK 2 - 1 Klimaforandringer og forsikring. DK 2 - 2 Hvem er F&P?"— Præsentationens transcript:

1 DK 2 - 1 Klimaforandringer og forsikring

2 DK 2 - 2 Hvem er F&P?

3 DK 2 - 3 Forsikring & Pension er erhvervsorganisation for skades- og livsforsikringsselskaber samt tværgående pensionskasser i Danmark Medlemstal: Ca. 200 selskaber 1

4 DK 2 - 4 Klimaforandringer og forsikring Regeringen udsendte august 2007 et udkast til regeringens strategi for tilpasning til klimaændringer i Danmark - forsikring indgår heri. Forsikring er generelt en budbringer om prisen på risiko (hvis risikoen øges, så øges prisen). Forsikringsselskaberne har en omfattende viden om risici knyttet til klimaforandringer. Klimaforandringer betyder flere ekstreme vejrsituationer – storme og voldsomme skybrud – større skader. Derfor øges behovet for forsikring/skadesforebyggelse. Forsikringsbranchen har i lighed med myndighederne en interesse i at begrænse de økonomiske konsekvenser af klimaændringer.

5 DK 2 - 5 Hvem kan bære omkostningerne ved ekstreme vejrsituationer? Omkostningerne forbundet med mere ekstreme vejrsituationer kan bæres af forskellige grupper: a) Hvor forsikring dækker, vil omkostningerne blive båret af forsikringskollektivet – personer og virksomheder med størst risiko betaler mest. Det giver incitamenter til risikobegrænsning. b) Samfundet i form af skatteyderne. Betyder, at der ikke er nogen belønning for at undgå risici og ingen straf for at acceptere dem. Denne løsning kombineres derfor ofte med regulering i form af krav til forebyggelse m.v. c) Uden forsikring eller offentlige erstatningsordninger bæres omkostningerne af individer og virksomheder. Kan have svære økonomiske konsekvenser for de berørte. d) En kombination af a)-c) kan kombinere incitamenter og sociale hensyn.

6 DK 2 - 6 Eksempler på forskellige dækningsmodeller Storm Forsikring Stormflod og –fald Offentlig ordning Oversvømmelser fra søer og åer Ingen forsikring eller offentlig ordning i dag Voldsomt skybrud Forsikring Indsivende vand fra terrasse med forkert fald o.l. Privat problem

7 DK 2 - 7 11 vejrrekorder i Danmark siden juli 2006. Skaderne i Danmark efter de senere års uvejr er i vidt omfang blevet dækket af forsikringsselskaberne. Orkanen den 3. december 1999 kostede forsikringsselskaberne 12-14 mia. kr. – heraf var en del genforsikret. Stormen i januar 2005 kostede ca. 5 mia. kr. De kraftige skybrud 2007 koster ca 400 mio. Selv en orkan, der er noget større end orkanen i 1999 kan dækkes.

8 DK 2 - 8 Forsikringspriser er grænseoverskridende Klimaforandringer har også finansiel betydning i kraft af stigende præmier på genforsikring. Klimaforandringer er derfor også forsikringsmæssigt et globalt fænomen Forsikringsselskaberne følger sammen med deres reassurandører løbende behovet for fremtidige dækninger og betydningen af klimaændringer. Genforsikringsselskaber er de første til at prissætte risikoen ud fra globale forhold typisk med udgangspunkt i teknisk og naturvidenskabeligt funderede modeller. De økonomiske konsekvenser for danske selskaber kan være - Højere priser på genforsikring - Forringede muligheder for genforsikring - Krav om bedre kapitalstyrke (kapitalbuffer, solvenskrav) Alt i alt betyder dette, at forsikringspræmier kan stige, uden at det betyder øget indtjening for de danske selskaber.

9 DK 2 - 9 Internationale forsikringsinitiativer Den 13. september 2007 blev det såkaldte ClimateWise-initiativ søsat af en række forsikringsselskaber og forsikringsorganisationer. Formålet er at reducere den menneskeskabte klimapåvirkning samt vurdere og afbøde risici knyttet til klimaændringer. Det er formålet både at påvirke adfærd hos privat- og erhvervskunder samt politiske beslutninger.

10 DK 2 - 10 ClimateWise Initiativet bæres af seks principper: Lederskab i risikoanalyse Forbedring af beslutningsgrundlaget for politiske beslutninger Understøt kunderne i at reducere deres belastning af klimaet Indarbejd klimaændringer i investeringsstrategier Gør forsikringsbranchen mindre miljøbelastende Rapporter troværdigt om initiativerne og deres konsekvenser

11 DK 2 - 11 Hvad indebærer det i Danmark? Branchen vil overveje, at – tilbyde forsikringer for forsikringsbare begivenheder knyttet til klimaforandringer. – give information om kendte risici og belønne forebyggende adfærd hos kunderne, – give et serviceeftersyn til ordninger og områder, der er under pres som følge af klimaforandringer. Overveje klimahensyn i forbindelse med nye produkter, f.eks. Bilforsikringer, der er billigere, jo mindre man kører, – Investeringssiden(SRI)

12 DK 2 - 12 Det offentlige Det offentlige skal imidlertid også yde sit. For at reducere skaderne ved voldsomt skybrud er det vigtigt, at det offentlige sikrer korrekt vedligeholdelse og tilstrækkelig dimensionering af kloakkerne. Hvis der skal lægges låg over præmiestigningerne, er det vigtigt, at der sikres korrekt vedligeholdelse og dimensionering af kloakkerne. Der er dokumentation for, at kloakkerne mange steder er dårligt vedligeholdt, og at de er underdimensionerede. Det offentlige bør som supplement hertil overveje at regulere afstrømningen af vand fra ejendommene. Det offentlige kan også overveje at regulere afstrømningen fra private parceller, f.eks. ved krav om nedsivningsanlæg, krav til maksimal befæstning eller ”incitamentskorrekt” vandledningsafgift. Alle disse initiativer koster penge, men i sidste ende er valget mellem at betale højere forsikringspræmier og bruge pengene på at forhindre og afbøde skaderne.

13 DK 2 - 13 Forsikring & Pension finder, at der er behov for en tæt dialog mellem forsikringsbranchen og kommuner og regioner for at finde de bedste løsninger for fremtiden. Vi ser frem til en konstruktiv dialog.


Download ppt "DK 2 - 1 Klimaforandringer og forsikring. DK 2 - 2 Hvem er F&P?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google