Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hvad er spin? Samfundsfag – Holstebro HTX (Camilla)

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hvad er spin? Samfundsfag – Holstebro HTX (Camilla)"— Præsentationens transcript:

1 Hvad er spin? Samfundsfag – Holstebro HTX (Camilla)

2 Hvad er spin? Del 1 I dag er spin blevet en naturlig del af politik – men hvad er det i grunden: - spin er det arbejde som spindoktorerne laver for at fremme politiske sager gennem medierne. Spindoktorerne er enten tæt knyttet til et politisk parti eller til en bestemt politiker. En (god) spindoktor skal gerne have viden omkring kommunikation. I dag er spin blevet en naturlig del af politik – men hvad er det i grunden: - spin er det arbejde som spindoktorerne laver for at fremme politiske sager gennem medierne. Spindoktorerne er enten tæt knyttet til et politisk parti eller til en bestemt politiker. En (god) spindoktor skal gerne have viden omkring kommunikation.

3 Hvad er spin? Del 2 Det er vigtigt at være bevidst om at spin er ikke det samme som en løgn! Spin er ”positivt” mens en løgn er ”negativ”. Spin er derfor en variation af sandheden, mens løgn ikke har noget med sandheden at gøre. Spin går tæt på stregen – løgn går over denne streg! Det er vigtigt at være bevidst om at spin er ikke det samme som en løgn! Spin er ”positivt” mens en løgn er ”negativ”. Spin er derfor en variation af sandheden, mens løgn ikke har noget med sandheden at gøre. Spin går tæt på stregen – løgn går over denne streg!

4 Hvad er spin? Del 3 Spindoktorerne beskyldes ofte for at lyve, men det de gør er at dreje politiske historier i en bestemt retning. Den retning som netop er fordelagtig for den politiker eller det parti, som spindoktoren arbejder for.

5 Forskellige definitioner på spin Del 1 Happy-face-spin: Negative ting laves om til positive, så man selv fremstår som ”vinder”. Spejder-spin: Man drejer tingene, så man kommer til at være hjælper i stedet for skurk. Kunne evt. være ved at sige: ”Jeg ved intet om dette, men jeg får… til at se nærmere herpå.” Happy-face-spin: Negative ting laves om til positive, så man selv fremstår som ”vinder”. Spejder-spin: Man drejer tingene, så man kommer til at være hjælper i stedet for skurk. Kunne evt. være ved at sige: ”Jeg ved intet om dette, men jeg får… til at se nærmere herpå.”

6 Forskellige definitioner på spin Del 2 Tusmørke-spin: Når noget negativt gives den modsatte betydning. F.eks. hvis man kun forhandler med en side i Folketinget, men kalder det for et solidt flertal. Konspirationsspin: Man fremstiller kritik rettet mod en som en konspiration, og derved kan man komme til at stå i offerets rolle. Definitionsspin: Så vi med Bill Clinton, som i første omgang mente at han ikke havde haft et seksuelt forhold til Monica Lewinski. Tusmørke-spin: Når noget negativt gives den modsatte betydning. F.eks. hvis man kun forhandler med en side i Folketinget, men kalder det for et solidt flertal. Konspirationsspin: Man fremstiller kritik rettet mod en som en konspiration, og derved kan man komme til at stå i offerets rolle. Definitionsspin: Så vi med Bill Clinton, som i første omgang mente at han ikke havde haft et seksuelt forhold til Monica Lewinski.

7 Forskellige definitioner på spin Del 3 Gratis-frokost-spin: Når der loves flere penge til det ene eller det andet, men der redegøres ikke for hvor pengene skal komme fra. Statistik-spin: Der udvælges nogle bestemte statistikker, som fremmer ens egen sag, mens andre mindre fordelagtige udelades. De andre spinner-spin: De fleste inden for ”branchen” ved jo godt, at der bliver set negativt på spin. Så man forsøger at skjule sit eget spin, og i stedet beskylde andre for at spinne. Gratis-frokost-spin: Når der loves flere penge til det ene eller det andet, men der redegøres ikke for hvor pengene skal komme fra. Statistik-spin: Der udvælges nogle bestemte statistikker, som fremmer ens egen sag, mens andre mindre fordelagtige udelades. De andre spinner-spin: De fleste inden for ”branchen” ved jo godt, at der bliver set negativt på spin. Så man forsøger at skjule sit eget spin, og i stedet beskylde andre for at spinne.

8 Radioprogram omkring spin Ministerens diskrete løjtnant - Sendt 18. januar 2003 kl. 00:00 på P1 - om den særlige gruppe af rådgivere i ministerier og partier, der i folkemunde kaldes spindoktorer. De er blevet beskyldt for smarte tricks, manipulation og miskreditering af politiske modstandere. I udsendelsen medvirker 8 nuværende og tidligere spindoktorer for Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. De repræsenterer erfaringer fra Statsministeriet, Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Undervisningsministeriet, Socialministeriet og Fødevareministeriet - og tre af de medvirkende er tidligere og nuværende rådgivere for henholdsvis Poul Nyrup Rasmussen og Anders Fogh Rasmussen. http://www.dr.dk/P1/Dokumentarzonen/Udsendelser/Radio+do kumentar/2003/01/22/000022.htm http://www.dr.dk/P1/Dokumentarzonen/Udsendelser/Radio+do kumentar/2003/01/22/000022.htm Ministerens diskrete løjtnant - Sendt 18. januar 2003 kl. 00:00 på P1 - om den særlige gruppe af rådgivere i ministerier og partier, der i folkemunde kaldes spindoktorer. De er blevet beskyldt for smarte tricks, manipulation og miskreditering af politiske modstandere. I udsendelsen medvirker 8 nuværende og tidligere spindoktorer for Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. De repræsenterer erfaringer fra Statsministeriet, Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Undervisningsministeriet, Socialministeriet og Fødevareministeriet - og tre af de medvirkende er tidligere og nuværende rådgivere for henholdsvis Poul Nyrup Rasmussen og Anders Fogh Rasmussen. http://www.dr.dk/P1/Dokumentarzonen/Udsendelser/Radio+do kumentar/2003/01/22/000022.htm http://www.dr.dk/P1/Dokumentarzonen/Udsendelser/Radio+do kumentar/2003/01/22/000022.htm


Download ppt "Hvad er spin? Samfundsfag – Holstebro HTX (Camilla)"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google