Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

PROTEIN Af Leif D. Hansen.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "PROTEIN Af Leif D. Hansen."— Præsentationens transcript:

1 PROTEIN Af Leif D. Hansen

2 Protein Hvilken gren inden for kemien? Hvad protein? Protein typer
Organisk kemi Hvad protein? Hvad bruges det til? Energi og næring i protein Hvordan optages det i kroppen Essentielle aminosyrer Protein typer Proteiners kemi Peptidbindinger Aminosyrer Forsøg Bygge aminosyre Koagulering ved opvarmning Påvis protein

3 Organisk kemi Organisk kemi er den gren af kemi der beskæftiger sig med molekyler der indeholder kulstof. Denne gren af kemien kaldes organisk, fordi man troede, at de organiske stoffer kun kunne dannes af levende organismer og ikke syntetisk i et laboratorium. Når der kan dannes så mange forskellige kemiske forbindelser med kulstof, skyldes det, at kulstofatomer kan danne op til fire stabile bindinger både med andre kulstofatomer og med andre grundstoffer som f.eks. oxygen, nitrogen, fosfor og brint. Det betyder, at der kan dannes millioner af molekyler med lange kæder og ringe af kulstofatomer og disse grundstoffer. Eksempler: Kulstof kan danne flere typer af kovalente bindinger. Det er enkelt-, dobbelt- og tripelbindinger og den slags bindinger der findes i aromatiske ringe. De to grene af organisk kemi Organisk kemi inddeles i to forskellige grene alt efter hvordan kulstofskelettet er opbygget: Alifatisk organisk kemi omhandler forbindelser der ikke indeholder benzenringe Aromatisk organisk kemi omhandler forbindelser der indeholder benzenringe og benzen-lignende ringe

4 Hvad er protein? Hvad er protein? Egenskaber for protein.
Ca. 17% af vores krop består af protein Er opbygget af aminosyrer som er koblet sammen på forskellige måder. Måden de er koblet sammen på er afgørende for deres funktion. Før proteiner kan optages gennem tarmen skal de spaltes til aminosyrer. Dem kroppen ikke har behov for bliver til energi. Der findes ca. 20 aminosyrer af dem kan de 8 ikke dannes i kroppen, disse kaldes de essentielle aminosyrer. Egenskaber for protein. Nogle er hårde, eks. hår og negle. Vandopløselige, transporteres rundt i kroppen De kan stivne (koagulere) ved opvarmning eller ved kemisk påvirkning. Eksempler på protein. Hæmoglobin, giver blodet sin røde farve. Bruges til at transportere ilt. Insulin, transporterer druesukker fra blodet til musklerne. Mangler man insulin får man sukkersyge. Antistoffer, beskytter mod sygdomme. Stofskiftet Muskel væv Muskelfibre, at de kan trække sig sammen skyldes egenskaber hos protein.

5 Hvad er protein? Protein bruges bl.a. til:
Transporterer alt fra ilt til jern Begrænser blødninger Danner nye celler Opbygger hormoner, regulerer stofskifte Regulerer nerveimpulser Danner immunforsvarets antistoffer Fungerer som enzymer Giver energi Der er 17 kJ pr. gram protein Anbefalet energifordeling Protein mindst 10%

6 Protein typer De animalske proteinstoffer De vegetabilske proteiner
F.eks. kød, fisk, mælk og ost Indeholder næsten alle tilstrækkeligt af de essentielle aminosyrer. De vegetabilske proteiner F.eks. Kornprodukter, grøntsager og frugt Er generelt fattige på de essentielle aminosyrer Det er vigtigt med varieret kost så man får alle de nødvendige aminosyrer.

7 Proteiners kemi Aminosyre
Peptidbindinger, når aminosyrer går sammen danner de peptider 2 aminosyrer kaldes di-peptid 3 aminosyrer kaldes tri-peptid Når over 10 aminosyrer går sammen kaldes det polypeptid Når over 50 aminosyrer går sammen kaldes det protein Nogle proteiner er dannet af op til 1000 aminosyrer Mennesket har mellem og forskellige proteiner i kroppen.

8 Forsøg Byg aminosyrer og sammensæt til di-peptid

9 Forsøg Koagulering ved opvarmning

10 Forsøg Påvis protein


Download ppt "PROTEIN Af Leif D. Hansen."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google